Van Kooten is genres beu waarin hij zelf uitblonk

Eerst zien we krantenberichten, geprojecteerd op een scherm, over enge ziektes die je kunt krijgen van tandenpoetsen, trappenlopen en gras maaien. Van Kooten noemt nog wat fictieve voorbeelden van deze nationale hypochondrie. Gelach. Dan zegt hij: 'Ja, dit is dus satire. Niet echt grappig, vind ik zelf.'

LEES- THEATER Kees van Kooten. Mijn Plezierbrevier. 14, 26-29 mei, 6,7 en 11 juni in Kleine Komedie. www.dekleinekomedie.nl. ****

Vervolgens laat hij de zaal grinniken om wat hij noemt een 'pastiche.' De komiek: 'Ook niet echt leuk, naar mijn mening.' Van Kooten is de genres beu waarin hij zelf op televisie uitblonk. Nu legt hij zich toe op het soort humor dat hij als schrijver al die tijd al prefereerde: het herkenbare, tragikomische van het dagelijkse leven. Het kattenluikje. Op vakantie. Het postkantoor. Dat zijn de thema's van universele humor, volgens Van Kooten. Hij leest een paar verhalen voor uit de bundel die hij onlangs samenstelde, Mijn Plezierbrevier, met komische verhalen uit de Angelsaksische traditie. Stuk voor stuk juweeltjes, vindt hij zelf. Het publiek lacht soms hardop, soms niet, meestal welwillend. Van Kooten noteert de reacties in de kantlijn. Wat is leuk? Nee, wat is natuurleuk? Deze vraag stelt Van Kooten zich al sinds Hedonia, zijn boek over, onder meer, Woody Allen. Hij laat een dia zien, op zijn knieën probeert hij zijn kleinkind aan het lachen te maken. Een nieuwe uitdaging voor de komiek, die vindt dat hij te oud is 'om Balkenende te doen.' Er wordt pas echt hard gelachen als Van Kooten iets van zichzelf voorleest: 'Een koffer met poep.' Een ijzersterk, verhaal, maar impliciet stelt Van Kooten ook dat je uiteindelijk het meeste succes oogst met scatologische humor.

Een voorleesavond die lijkt op een college over humor en tot slot in een one man show verandert. Als hij zou willen, zou hij op het podium zijn loopbaan als komiek weer kunnen oppakken. Maar waarschijnlijk blijft het bij een paar avondjes in de Kleine Komedie. Jammer, want Van Kooten blijft natuurleuk.

Colin Van Heezik

Lees-theater

Kees van Kooten. Mijn Plezierbrevier.

14, 26-29 mei, 6,7 en 11 juni in Kleine Komedie. www.dekleinekomedie.nl. ****

    • Colin van Heezik