Televisie Film van de dag

Dave. De charmante Dave Kovic (Kevin Kline) werkt voor een uitzendbureau. Omdat hij zo op de Amerikaanse president lijkt, wordt hij af en toe ingehuurd om zich voor te doen als de baas van Amerika. Als de echte president bij het rollebollen met zijn minnares een hartaanval krijgt, wordt Dave gevraagd in het Witte Huis te gaan wonen en diens taken waar te nemen. De rechterhand van de president ziet zijn kans schoon om via de wat naïeve stroman zijn grip op de politiek te verstevigen. Totdat Dave niet meer meewerkt. Dave is een van die films die zijn gemaakt tijdens het presidentsschap van Clinton - voor de affaire-Lewinsky - en die in hun optimisme over politiek teruggrijpen naar de films van Frank Capra. Stonden politici maar wat dichter bij de gewone man, dan kwam het wel goed met de democratie.

(Ivan Reitman, 1993, VS), Net 5, 20.30-22.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg