'Tegenwoordig heeft elk voetbalteam een duikelaar'

Wie: Bas van der Mast, deelnemer aan het WK Schwalbe.

Waarom: vanaf morgen kan op zijn valpartij worden gestemd op www.wkschwalbe.nl

Moeilijke tijden voor de voorgebakken frites. Gezondheidsdiscussies en een groeiend aanbod van snacks zitten de patat een beetje dwars, zegt manager Manfred Keizer van Aviko.

De producent van aardappelproducten probeert het tij te keren door het wereldkampioenschap schwalbe te organiseren. 'Een knipoog naar onze oosterburen', zegt Keizer.

Duitse voetballers hebben de naam makkelijk te vallen. Met een duikvlucht als een zwaluw (Schwalbe) proberen ze met fopduiken een strafschop 'te versieren'. Maar, geeft Keizer onmiddellijk toe, de Groningse sterspeler van Chelsea, Arjen Robben, kan er ook wat van.

Bas van der Mast (21) is een van de deelnemers aan het WK Schwalbe. De eerstejaarsstudent commerciële dienstverlening en marketing hoopt op een hoofdprijs, een arrangement voor een WK-duel in Duitsland. Samen met zijn vriendin maakte hij een filmpje waarin hij een schwalbe combineert met een een-tweetje. Met een fopduik leidt Van der Mast de aandacht af van een rij wachtenden voor de kassa van een ticketbureau. In de consternatie slaagt zijn partner erin voor te dringen en zo de laatste kaartjes voor het WK te bemachtigen.

Van der Mast is de rechtsback van het eerste elftal van Gazelle Nieuwland, een zaterdag derdeklasser uit het Gelderse Dieren. 'Ik ben niet gemeen, wél fel', zegt hij. Aan een schwalbe zal hij zich nooit bezondigen. Maar, zegt hij: 'Elk team heeft tegenwoordig wel een duikelaar.'

Wat hem betreft zouden geslaagde schwalbes van profspelers op basis van tv-beelden alsnog moeten worden bestraft. 'Ik erger me rot aan spitsen die na een fopduik kermend over het gras rollen. Als ze een penalty hebben gekregen, staan ze vrolijk weer op. Eén wedstrijd schorsen, dan is het misschien snel over.'

Met zijn medebewoners huurt Van der Mast voor het WK voetbal een beamer. Bij mooi weer kijken ze straks op het dakterras naar de verslagen uit Duitsland. Kratje bier erbij en het feest kan beginnen, zegt hij. 'Zonder vergunning mag je niet meer met de hele straat buiten naar het WK voetbal kijken. Jammer, zoiets is reuzegezellig.'

Arjen Ribbens

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens