Sportieve wraak van Huntelaar

De 22-jarige Huntelaar maakte dit seizoen 43 doelpunten in 46 wedstrijden.

Hij is de status van talent ontgroeid en won met de beker zijn eerste grote prijs.

Ajax-trainer Danny Blind gooit uit vreugde de KNVB-beker in de lucht. Foto Bas Czerwinski 07-05-2006, ROTTERDAM. GATORADE CUP AJAX - PSV. DANNY BLIND GOOIT DE BEKER IN DE LUCHT. FOTO BAS CZERWINSKI
Ajax-trainer Danny Blind gooit uit vreugde de KNVB-beker in de lucht. Foto Bas Czerwinski 07-05-2006, ROTTERDAM. GATORADE CUP AJAX - PSV. DANNY BLIND GOOIT DE BEKER IN DE LUCHT. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De sportieve wraak van Klaas-Jan Huntelaar op zijn oude werkgever was zoet. De 22-jarige spits van Ajax bezorgde zijn club met twee doelpunten de beker in de finale tegen PSV.

Onder het toeziend oog van bondscoach Marco van Basten brak Huntelaar in de 48ste minuut de wedstrijd open en maakte hij in de blessuretijd de winnende treffer. 'Ik stond gewoon twee keer op de juiste plaats', sprak de hoofdrolspeler nuchter op het veld van Stadion Feijenoord.

Uitzinnig van geluk rende Huntelaar in een groene badjas met de beker over het veld. Het was de eerste hoofdprijs voor de voetballer die zich deze week moet melden voor een oefenstage van het Nederlands elftal. In de halve finale had de spits ook al een hoofdrol gespeeld toen hij in de blessuretijd met een rake omhaal uitschakeling tegen Roda JC voorkwam. Door de supporters van Ajax werd Huntelaar onlangs gekozen tot speler van het seizoen. In augustus zal hij uit handen van Johan Cruijff bovendien de prijs krijgen voor het talent van het jaar.

Huntelaar is in een mum van tijd de status van talent ontgroeid. In 46 officiële wedstrijden scoorde hij dit seizoen maar liefst 43 doelpunten. Een paar jaar geleden liet PSV hem nog vertrekken naar Heerenveen en haalde de club Gerald Sibon van Friesland naar Eindhoven. Huntelaar was de held van de bekerfinale, Sibon kwam gisteren zoals zo vaak dit seizoen niet eens aan spelen toe.

Het vertrek van Huntelaar is één van de grootste inschattingsfouten van Hiddink bij PSV geweest. Al ziet Hiddink dat zelf anders: 'Huntelaar wilde een paar jaar geleden zelf zijn contract niet verlengen, omdat Mateja Kezman toen nog bij ons speelde. Hij heeft zich vooral het laatste jaar goed ontwikkeld. Ik vind dat mooi voor hem. Ik denk niet dat hij deze zege nu als wraak op PSV beschouwt. Zo zit Huntelaar niet in elkaar.'

Sinds Huntelaar halverwege het seizoen de overstap maakte van Heerenveen naar Ajax, keerde het geloof in eigen kunnen terug bij de formatie van Blind. Met Huntelaar als topscorer en belangrijkste speler beëindigde de club het seizoen toch nog in een jubelstemming. Nadat Ajax na 34 wedstrijden op een teleurstellende vierde plek stond, wist Ajax in de play-offs een plaats in de voorronde van de Champions League af te dwingen. In de bekerfinale bleek Ajax net iets scherper dan PSV, dat de aflopen weken vrij was.

Na een matige eerste helft waarin nagenoeg niets gebeurde brak Huntelaar vlak na rust de score open. De spits kopte de bal uit een door Wesley Sneijder genomen hoekschop achter doelman Gomes. Op weg naar de fanatieke aanhang achter het doel gleed Huntelaar tegen de reclameborden aan, waarna hij door zijn ploeggenoten werd bedolven. Vijf minuten later maakte Michael Lamey met een schot van afstand gelijk.

PSV leek de wedstrijd naar zich toe te trekken, zeker toen in de 64ste minuut de Ajacied Tomás Galásek, na een overtreding op de Belg Timmy Simons met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Vier minuten voor rust was de Tsjech ook al bestraft voor een overtreding op Jefferson Farfán. Twintig minuten voor tijd moest ook PSV echter verder met een man minder. Lamey kreeg twee keer geel voor een soortgelijke overtreding op Ryan Babel. De aanvaller van Ajax was de verdediger van PSV zowel tien minuten na rust als in de 71ste minuut te snel af. Twee keer trok Lamey daarop zijn tegenstander aan het shirt. Arbiter Pieter Vink kon niet anders dan de speler wegsturen.

De wedstrijd leek op een verlenging uit te draaien. In de slotfase sloeg Huntelaar na een pass van Nourdin Boukhari echter dodelijk toe. De niet zo snelle, maar handige spits duwde verdediger Michael Ball weg waarna hij de bal achter Gomes schoot. De aanhang van Ajax veerde massaal op om pas veel later juichend en zingend De Kuip te verlaten.

Op de bank bij Ajax vierde Blind zijn eigen feestje. Hij won als trainer zijn eerste en laatste hoofdprijs in Amsterdamse dienst. De coach had graag zijn werk bij Ajax voortgezet, maar na bijna anderhalf seizoen heeft het bestuur van de Amsterdamse club geen vertrouwen meer in de Zeeuw. Na Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse en Ronald Koeman is Blind de vijfde trainer op rij die zijn contract niet uitdient.

Volgens de televisiezender SBS zou Henk ten Cate al een contract bij ajax hebben getekend. De Amsterdamse club wilde dat bericht echter niet bevestigen.

Blind probeerde zich na afloop groot te houden door te stellen dat hij 'nu niet aan zijn toekomst had gedacht'. 'Ik moet mijn spelers een groot compliment maken. Ik ben heel blij met deze bekerwinst. Zo'n week of acht geleden zag ik al dingen gebeuren die voor mij aanleiding waren om te concluderen dat de club niet verder met mij wil. Het is wel raar dat ik nu vragen over mijn opvolger moet beantwoorden. Aan de andere kant rijdt die trein al een tijdje. Die stop je niet zomaar.'

Samen met Huntelaar zal Blind zich vandaag door de fans van Ajax laten huldigen. Zo neemt de trainer sportief wraak op zijn werkgever. Het bestuur van Ajax zal vandaag naar verluidt niet aanwezig zijn op het Leidseplein. Wat Blind volgend seizoen doet, weet hij nog niet.

Het contrast met Hiddink is groot. In tegenstelling tot Blind weet de PSV-trainer al weken dat hij volgend seizoen in dienst treedt van de Russische voetbalbond. Net als de coach van Ajax had Hiddink bij PSV nog een doorlopend contract. De leiding van de club wilde de succesvolle coach graag aan zijn contract houden, maar de Achterhoeker besloot gebruik te maken van een clausule. Voor naar verluidt een bedrag van vijfhonderdduizend euro koopt Hiddink zichzelf vrij voor een nieuw avontuur. Voordat hij in Rusland begint, is Hiddink de komende weken eerst nog druk als bondscoach van Australië tijdens het WK in Duitsland.

Hiddink, die in vier seizoenen bij PSV drie keer kampioen werd en één keer de beker veroverde, had gisteren graag in stijl afscheid genomen. De voorbije weken nam de selectie van de Eindhovense voetbalclub na een zwaar seizoen gas terug. De selectie van PSV vierde gezamenlijk vakantie op Mallorca en speelde een benefietwedstrijd in Halle. Achteraf bleek de voorbereiding op het treffen met Ajax verre van ideaal.

Hiddink besloot zijn tweede tijdperk bij PSV met een nederlaag. 'Natuurlijk blijf je met een gevoel van teleurstelling zitten. Maar zoals het de laatste weken zo vaak is gegaan met Ajax wisten ze in de slotfase toe te slaan. Goed nu hebben we ook een keertje leren verliezen', sprak de oefenmeester van de landskampioen.

Uitgerekend de spits die bij PSV werd opgeleid, maar naar eigen zeggen nooit helemaal het vertrouwen van Hiddink genoot, voorkwam met twee doelpunten een glorieus afscheid.

    • Koen Greven