Ruud van Nistelrooy loopt weg

Ruud van Nistelrooy moet hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een nieuwe voetbalclub. De spits van Manchester United verliet gisteren kort voor de thuiswedstrijd tegen Charlton Athletic het stadion, nadat hij had gehoord dat niet hij, maar de Italiaanse tiener Giuseppe Rossi in de voorste linie zou spelen, naast de Fransman Louis Saha.

Daarop vloog Van Nistelrooy naar Nederland, waar hij zich morgen in Noordwijk meldt voor een trainingskamp van Oranje.

Hoewel Van Nistelrooy ook dit seizoen met 21 doelpunten weer topscorer is bij United, botert het al maanden niet (meer) met manager Alex Ferguson.

De kwestie begon in februari toen de 29-jarige Van Nistelrooy in de finale van de Carling Cup op de bank werd gezet, en Saha een basisplaats kreeg. Daarna kreeg hij nog een enkele keer een basisplaats. De geruchten over een vertrek werden steeds sterker op Old Trafford, maar de Nederlander hield zich in.

Vorige week speelde Van Nistelrooy nog tegen Middlesbrough, maar miste hij een belangrijke penalty en kreeg hij veel kritiek over zich heen. Gisteren barstte de bom. Nu Wayne Rooney langdurig geblesseerd is had Van Nistelrooy kennelijk op een basisplaats gerekend, maar Ferguson dacht daar anders over.

'Er zijn deze week enkele dingen voorgevallen waarover ik me zorgen maakte met het oog op de teamgeest', zei Ferguson gisteren. 'Het was zo'n belangrijke dag voor de club dat ik vond dat ik Ruud niet moest opstellen.'

Vandaag zou Ferguson zich met de directie van de club over de situatie rond de Nederlander buigen, maar de uitkomst daarvan lijkt al zeker.

Van Nistelrooy zelf heeft nog niet in het openbaar gereageerd op de gebeurtenissen.

Vast staat dat Van Nistelrooy één van de meest succesvolle spitsen uit de geschiedenis van Manchester United is. Hij verhuisde in de zomer van 2001 voor 19 miljoen pond van PSV naar Manchester. In 219 wedstrijden maakte hij honderdvijftig doelpunten. Zijn laatste doelpunt maakte hij op 1 april, tegen Bolton Wanderers.

Overigens is Van Nistelrooy niet de eerste die plotseling opstapt bij United. De afgelopen jaren vertrokken bij de club ook al tamelijk onverwacht spelers als Roy Keane, David Beckham en Jaap Stam.