retour den haag-brussel

Europees babbelen

Reces? Niet voor alle Kamerleden. Brussel roept! Daar gaat het vandaag en morgen in een gezamenlijke bijeenkomst van vertegenwoordigers van nationale parlementen en leden van het Europees Parlement over niets minder dan de toekomst van Europa.

De zaak is groots aangepakt. In totaal zijn 212 vertegenwoordigers van de nationale parlementen en zeventig leden van het Europees Parlement uitgenodigd. In vier werkgroepen zal van gedachten worden gewisseld. Dat 'van gedachten wisselen' moet zeer letterlijk worden genomen, want enige status kent deze 'superparlementaire' bijeenkomst niet.

Mark Rutte en medestanders (Foto: Mark Rutte-fanclub) Mark Rutte-fanclub

De europarlementariërs hadden dat graag anders gezien. In een resolutie van begin dit jaar sprak het Europees Parlement uit dat samen met nationale parlementen in conferenties politieke conclusies zouden moeten worden getrokken over bijvoorbeeld de toekomst van de Europese Grondwet. Dit kwam voorzitter Josep Borrell van het Europees Parlement te staan op een scherpe brief van de voorzitters van de parlementen van Oostenrijk, Finland en Duitsland, de landen die tot halverwege volgend jaar belast zijn met het voorzitterschap van de Unie. 'Zowel de noodzaak als het mechanisme voor een gezamenlijke aanpak ontbreekt', zo schreven zij.

Dus wordt het inderdaad een vrijblijvende gedachtenwisseling. Zo vrijblijvend dat Nederland zelfs niet eens het uitgenodigde aantal van maximaal acht parlementariërs kan leveren. De toekomst van Europa heeft slechts de belangstelling van vijf Nederlandse parlementariërs weten te trekken. Met name PvdA'ers: Van Heteren en Blom uit de Tweede, Eigeman uit de Eerste Kamer. Ook CDA-senatoren Van der Linden en Van Gennip praten mee. (MK)

D66 baart DeZes

De datum voor de bekendmaking stond al lang van tevoren vast. Zondag 7 mei zou Han Westerhof, voormalig vice-voorzitter van D66, met zijn nieuwe beweging 'naar buiten treden'. Dat was een 'nieuwsluwe' dag, wist hij, dus alle kans dat DeZes de publiciteit zou halen. Westerhof maakte een website, www.dezes.nl, schreef een persbericht en reserveerde een voetbalkantine in Zutphen. Daar gaat hij zaterdag zijn nieuwe partij oprichten.

Veel meer dan een symbolische beweging is DeZes nog niet, zegt Westerhof. 'We zijn nog maar een klein clubje. Maar we hebben grote plannen. Ik hoop dat we groter worden dan D66.' Voormalig bestuurder Westerhof is sinds 2003 geen lid meer van D66. De partij verloor de afgelopen twee jaar bijna 2.500 leden en heeft er nu 11.000. De deelname van D66 aan het kabinet-Balkenende II was voor Westerhof reden te breken. De idealen van het eerste uur, radicale democratisering vooral, zag hij niet meer terug. 'De partij staat nu voor een rechtse, conservatieve politiek. D66 is een verkrampte partij geworden. Ik zie het niet meer goedkomen.' Veertig mensen hebben zich tot nu toe gemeld als sympathisant van Westerhof.

D66 zelf neemt DeZes wel serieus. Westerhof krijgt de hele dag telefoontjes van 'coryfeeën' die met hem willen discussiëren, zegt hij. Voormalig partijleider Hans van Mierlo heeft al gezegd de nieuwe partij af te keuren, net als D66-voorzitter Frank Dales. 'Westerhof kiest de weg van de minste weerstand. Hij had ook lid kunnen blijven en mee kunnen praten op congressen', zegt Dales. De voorzitter benadrukt nog wel dat Westerhof 'mijn weekend niet heeft verknald'. 'Ik reageer er maar schouderophalend op.' (GV)

Aldus...

'Pfoe, justitie... Dat is een zwaar departement. Beleid, incidenten en rechtszaken, de verantwoordelijkheid van minister Donner is gigantisch.' Het Tweede Kamerlid Jan de Wit (SP) in het blad Opportuun in antwoord op de vraag of hij minister van Justitie wil worden.

'Ik hoop nog steeds dat ik een keer lid kan worden van de PvdA, ik blijf sociaal-democraat. En ook dat ze te zijner tijd een voorzitter hebben gevonden met wat meer allure.' (Marcel van Dam reageert in Buitenhof op de onthulling door PvdA-voorzitter Van Hulten dat hij geen PvdA-lid meer is wegens wanbetaling)

Rita reageert niet meer

Rutte wilde weer met Rita Verdonk in debat, zaterdag, maar zij hapte niet toe. 'Kinderachtig.'

Wat is het nou een debat of niet? Dat was de vraag afgelopen zaterdag tijdens de ledenraadpleging van de JOVD, de aan de VVD gelieerde jongerenvereniging, in Utrecht over de nieuwe VVD-lijsttrekker. Kandidaatlijsttrekkers Rutte, Verdonk en Veenendaal zouden met de leden in discussie gaan over hun standpunten. Maar op de aankondiging van de JOVD stond dat zij ook met elkáár in debat zouden gaan. Het gevolg was wederzijdse verwijten van het kamp-Rutte en het kamp-Verdonk.

Tijdens het gesprek in de sociëteit van het Utrechts Studenten Corps maakte Rutte een opmerking over Verdonk, die tot 1994 op de PvdA heeft gestemd. 'Wat is er in de tussentijd gebeurd, Rita?' vroeg hij. Maar daar wilde Verdonk niet op reageren, tot ongenoegen van de tientallen studenten. Verdonk: 'Afspraak is afspraak, we zouden geen debat hebben.'

Daarna ging het vooral om de vorm, niet om de inhoud. Veenendaal probeerde daar handig op in te springen door te stellen dat zij de beste kandidaat is omdat 'ze niet over procedures zeurt.' Het leverde haar een spontaan applaus op.

Rutte begreep niets van de opstelling van Verdonk. 'Dit is werkelijk belachelijk', zei hij tussen de bedrijven door. 'Ik mag haar niet eens een vraag stellen, dat kan toch niet?' Maar ook het kamp-Verdonk was not amused. Woordvoerder van de campagne Ed Sinke was boos op Rutte. 'Hij probeert telkens om er een debat van te maken, terwijl dat niet de afspraak is. Hij probeert te scoren ten koste van Rita. Ik hou daar niet van. Ik vind het kinderachtig om daar telkens op te hameren.'

Debat of niet, er werd ten slotte wel gestemd door de aanwezige leden van de JOVD. Hun hoofdbestuur had zich eerder achter Rutte geschaard. Zaterdag kreeg kreeg Rutte 39 van zestig stemmen, Verdonk 19 en Veenendaal 2. De JOVD telt in totaal overigens 1.600 leden. Na de stemming verbeterde de sfeer. Verdonk feliciteerde Rutte, die zei dat hij 'samen met Rita van de VVD de grootste partij van Nederland zal maken.' (HM)

    • Guus Valk
    • Huib Modderkolk
    • Mark Kranenburg