Procureur-generaal liet chauffeur 140 km rijden

Procureur-generaal Dato Steenhuis gaf zijn chauffeur regelmatig opdracht 140 kilometer over de snelweg te rijden, vaak met zwaailicht en sirene aan en over de vluchtstrook. 'Die snelheid zit erin gebakken', aldus chauffeur Willem D. in een rapport van de Rijksrecherche waaruit de Volkskrant dit weekeinde citeerde.

Procureur-generaal Steenhuis (62) woont in Drenthe. Hij moet regelmatig naar Den Haag, de standplaats van het college van procureur-generaals, de landelijke leiding van het openbaar ministerie. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de aanpak van economische en milieudelicten, computercriminaliteit en drugs.

Willem D. had naar eigen zeggen als chauffeur aan een half woord van Steenhuis genoeg: 'De boodschap was duidelijk als Steenhuis zei dat hij haast had', aldus het geciteerde rechercherapport. In dat geval ging Willem D. 140 rijden. En: 'Steenhuis is een echte meerijder. Hij ziet wat er gebeurt. Hij heeft nooit aanmerkingen op mijn rijgedrag.'

Vorig jaar kreeg Willem D. een boete van 180 euro, omdat hij als chauffeur van een geblindeerde Mercedes op de A28 automobilisten inhaalde en vervolgens remde. Ook reed hij met zwaailicht en sirene. Duidelijk was toen al dat het de auto betrof van pg Steenhuis.

Procureur-generaal Steenhuis, tevens voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Justitieel Incasso Bureau, raakte eerder bekend met uitspraken over hardrijden. In 1997 zei hij dat wat hem betreft op snelwegen 's nachts 140 kilometer mocht worden gereden, als de verkeerssituatie dat toeliet.

Een jaar later kwam hij in opspraak wegens vermeende belangenverstrengeling. De kwestie leidde tot een conflict tussen het college van pg's, onder voorzitterschap van Arthur Docters van Leeuwen, en toenmalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Het conflict leidde tot het vertrek van Docters van Leeuwen, die het had opgenomen voor Steenhuis. In 2003 werd over deze 'muiterij van de pg's' de televisiefilm Klem in de draaideur gemaakt.

In de Tweede Kamer reageerden dit weekeinde een aantal fracties op het uitgelekte rechercherapport. De PvdA en LPF stelden dat - als het waar is wat Willem D. zegt - Steenhuis zou moeten vertrekken. Overigens gaat Steenhuis binnenkort met pensioen.