Polpi di scolgio

Ik wil het liever niet zijn, maar ik ben het toch, thuis. Veel liever zou ik op Sicilië zijn gebleven. Zou ik nog steeds iedere ochtend het warme terras oplopen en op blote voeten espresso drinken.

We logeerden in het Syracusaanse huis van onze vriend Nuccio, dat op de rotsen is gebouwd en hoog boven de zee uittorent. Zo'n meter of tien onder het terras vindt de wisseling van eb en vloed plaats. 's Ochtends golfde het water in brave scheutjes over de lagere steenformaties. Aan het einde van de middag ging het er ruiger aan toe met bruisende, witte schuimkoppen. 's Avonds keerde de rust weer. Met een glas Nero d'Avola in de hand is het goed staren naar een donkere watervlakte.

Op een avond zag ik een felgroen lichtje mijn kant op komen. Het licht zwierf langs de rotsen, hield even stil en naderde nog een stukje. Toen zag ik dat het een bootje was. Buitenboord hing, half onder water, een ton, vermoedelijk zonder bodem. Over de ton gebogen, half buitenboord, hing een mannetje dat met een schijnwerper de blauwe zee groen kleurde. Dwars over de boot lagen lange stokken en af en toe jaagde zijn kompaan er een als een harpoen het water in. Ik maakte er een foto van die je kunt bekijken op www.nrc.nl/kokenetc.

Nuccio was verheugd toen ik hem over de nachtelijke vissers vertelde. 'Normaal gesproken zie je die bootjes pas in de zomer', zei hij. 'Hier beneden vinden ze 'polpi di scoglio', octopussen die zich tussen de rotsen schuilhouden.' Nuccio vraagt de sportvissers of hij zo'n zeemonster mag kopen.

Het bereiden van octopus is riskant. Als je hem te lang kookt kun je net zo goed een stukje rubber marineren met knoflook en olijfolie. Als je het precies lang genoeg doet echter, zijn die paarsige tentakels met zuignappen om je vingers bij op te eten. Volgens Nuccio helpt een kurk om de octopus extra mals te maken.

1 flinke octopus

olijfolie

knoflook

peterselie

extra nodig: 1 kurk

Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Prik de octopus aan een vleesvork en dompel hem 5 keer onder in het kokende water. Ik heb eerlijk gezegd geen idee of Nuccio mij met dit ritueel in de maling nam. Is het Siciliaans bijgeloof of kan de octopus zo langzaam wennen aan zijn kokende bad? Helaas is het altijd gokken hoe lang je zo'n beest moet koken. Reken voor een grote octopus ongeveer 20 minuten, voor kleinere exemplaren de helft. Draai daarna het vuur uit, doe de kurk in de pan, leg er een deksel op en laat de octopus nog een half uur staan. In stukjes snijden en marineren in olijfolie met fijngehakte knoflook en peterselie.

Vertel over jouw culinaire vakantieherinneringen op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil