'PG moet weg als hij 140 liet rijden'

Procureur-generaal D. Steenhuis moet opstappen als hij zijn chauffeur daadwerkelijk verschillende keren opdracht heeft gegeven om met 140 kilometer per uur over de snelweg te rijden. Dat stellen de fracties van PvdA en LPF in de Tweede Kamer in reactie op uitgelekte rapporten van de Rijksrecherche.

De chauffeur van Steenhuis kreeg vorig jaar een boete van 180 euro na overtreding van verkeersregels. In een geblindeerde Mercedes haalde hij op de A28 andere automobilisten in en reed hij met zwaailicht en sirene. Het was toen al duidelijk dat het de auto betrof van Steenhuis.

Steenhuis, die binnenkort met pensioen gaat, zou de chauffeur tot dergelijk rijgedrag hebben aangemoedigd. 'De boodschap was duidelijk als Steenhuis zei dat hij haast had', zo wordt de chauffeur in de rijksrechercherapporten geciteerd. Dan ging hij 140 rijden. 'Steenhuis is een echte meerijder. Hij ziet wat er gebeurt. Hij heeft nooit aanmerkingen gemaakt op mijn rijgedrag.'

Procureur-generaal Steenhuis deed in het verleden uitspraken over hardrijden. In 1997 zei hij dat wat hem betreft op snelwegen 's nachts 140 kilometer mocht worden gereden. Een jaar later kwam hij in opspraak wegens vermeende belangenverstrengeling. De kwestie leidde tot een conflict tussen het college van pg's, onder voorzitterschap van Arthur Docters van Leeuwen, en toenmalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager.