Ophef over happy slapping

Een boze leerling die een stoel door de klas gooit, een lerares aanvliegt en haar tegen de grond duwt. En een klasgenoot die de hele scène opneemt met een mobiele telefoon.

In Frankrijk is in de media ophef ontstaan over een vechtpartij op een middelbare school in een buitenwijk van Parijs. De Franse politie vraagt zich nu af of het fenomeen happy slapping dat in het Verenigd Koninkrijk begon en al in een groot deel van Europa speelt, nu ook Frankrijk heeft bereikt. Happy slapping is een stuk minder vrolijk dan de naam suggereert en beftreft meestal jongeren die hun mobieltje gebruiken om gewelddadige acties op te nemen en die vervolgens rond te sturen of via het internet te verspreiden. Meestal kiezen ze onbekenden als slachtoffer.

In Frankrijk is het aantal gevallen nog relatief beperkt, maar raakt het filmpje een gevoelige snaar door de recente rellen van jongeren in Parijs. 'Sommige jongeren zien het als een manier om wraak te nemen: de armen die zich wreken op de rijken, die schuld hebben aan alle misstanden', zegt de politieman Mohamed Douhane, die gespecialiseerd is in jeugdcriminaliteit. 'Het is voor hen een manier om hun vrienden te vermaken.' Ook van de vechtpartijen tussen jongeren en de politie zijn opnames gemaakt, zegt Douhane.

Na de aanval op de lerares in de wijk Porcheville heeft de Franse minister van onderwijs voorgesteld om mobiele telefoons in de klas te verbieden.

Mobieltjes zijn al verboden in onder meer de Duitse deelstaat Beieren en tientallen scholen in Ierland.

In Nederland is in november een tiener gearresteerd voor het slaan van een vrouw terwijl zijn vrienden dat filmden.