Misbruik Liberia: seks voor hulp

Seksuele uitbuiting van meisjes en jonge vrouwen bedreigt de wederopbouw van Liberia na dertien jaar burgeroorlog. Die conclusie trekt de Britse hulporganisaties Save the Children in een rapport dat vandaag verschenen is.

Hulpverleners, VN-militairen, politiemannen en onderwijzers maken op grote schaal misbruik van hun positie door vrouwen te dwingen tot seks. Veel vrouwen in vluchtelingenkampen en plattelandsgebieden hebben zich er bij neergelegd dat ze met hun lichaam moeten betalen voor goederen en diensten. De helft van de jonge vrouwen zou betrokken zijn bij wat ter plaatse 'mannenzaken' wordt genoemd. Sommigen van hen zijn niet ouder dan acht.

Hulporganisaties reageerden geschokt toen dergelijke praktijken vier jaar geleden voor het eerst aan de kaak werden gesteld. Ze kondigden allerlei maatregelen aan om het vrouwenmisbruik in te dammen. Volgens het rapport van Save the Children hebben die afspraken niks uitgehaald.

De 20-jarige Konah Brown vertelt in het rapport dat ze met een hulpverlener moest slapen om een stuk zeep te krijgen van ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Vaak werd ze gedwongen om seks te hebben met een medewerker van het Wereldvoedselprogramma. Anders kreeg ze geen voedselhulp.

Jonge moeders moeten zich beschikbaar stellen aan agenten om arbitraire boetes te ontlopen. Schoolmeisjes moeten het bed delen met hun leraren om goede cijfers te halen of om het schoolgeld niet te hoeven betalen. In een dorp vlakbij de basis waar Ghanese VN-militairen zijn gelegerd, hebben veel jonge vrouwen een of meer kinderen van een soldaat.

Klachten over seksueel misbruik en uitbuiting door VN-medewerkers zijn vorig jaar verdubbeld. In de meeste gevallen gaat het om VN-militairen. Onlangs werden in Congo nog vier Nepalese blauwhelmen naar huis gestuurd op beschuldiging van wangedrag. In totaal moesten vorig jaar 53 VN-militairen vervroegd naar huis, omdat ze schuldig waren bevonden aan misbruik.

De Verenigde Naties hebben onlangs richtlijnen uitgevaardigd die seksueel wangedrag moeten terugdringen. Overtreders worden gekort op hun salaris. De opbrengst gaat naar een fonds voor slachtoffers. Verder zijn rode buurten tot verboden gebied verklaard.