McEwen verstoort Italiaanse dag

De Australische sprinter Robbie McEwen won gisteren de tweede etappe in de Giro. De finish lag in de Waalse mijnstreek ter nagedachtenis van 136 Italiaanse arbeiders die vijftig jaar geleden omkwamen.

De zogeheten slaven van de weg die de slaven uit de mijnen gaan eren. Dat moet de gedachte zijn geweest van de organisatie van de wielerronde Giro die de tweede etappe gisteren in het Waalse Marcinelle liet eindigen. Vijftig jaar geleden kwamen in het plaatsje bij Charleroi 262 mijnwerkers om bij een brand, voor het merendeel Italianen. Gisteren finishten 198 wielrenners, onder wie veel Italianen.

Echte slaven waren het in 1956, vertelt Silvio de Luzeto in een film die in het museum van de mijnplaats Le bois du cazier wordt getoond. De leiding maakte zich niet druk over de omstandigheden waarin de mijnwerkers hun werk moesten doen. 'De directie wist dat het onveilig was. Dankzij nieuwe maatregelen zijn er hierna in dit land nauwelijks nog ongelukken gebeurd. Dat zegt genoeg.'

Beelden van tevergeefs wachtende kinderen aan het hek bij de mijn zijn nog altijd schokkend, zelfs vijftig jaar later. Dat vond ook een geëmotioneerde Francesco Moser die afgelopen week de mijn bezocht. 'Ik was pas zes toen het gebeurde, maar ik kan me de verslagenheid nog herinneren. Niemand praatte ergens anders over, mannen afkomstig uit een naburig dorp waren ook omgekomen', vertelde de Italiaanse topcoureur van weleer in de regionale pers. Donderdag had Gilberto Simoni, die de Ronde van Italië in 2001 en 2003 won, nog zijn respect getoond door alvast naar Marcinelle te komen.

Als gevolg van een kolenverdrag tussen België en Italië - precies zestig jaar geleden gesloten, zo benadrukte de Giro-organisatie - kwamen er na de Tweede Wereldoorlog bijna 80.000 Italiaanse mijnwerkers. De meesten bleven in België wonen, waardoor de Giro in Wallonië automatisch een warm onthaal leek te krijgen. Gisteren in de omgeving van Charleroi was dat wel het geval, maar zaterdag bij de proloog viel de belangstelling erg tegen. Dat voedde de discussie in Wallonië of de 2 miljoen euro, die is betaald voor de vier etappes, wel goed zijn besteed. Amsterdam, dat de ronde eveneens aangeboden had gekregen, aarzelde volgens organisator Angelo Zomegnan te lang en de Walen hapten vervolgens snel toe.

In het rustige Seraing won Paolo Savoldelli, gisteren 33 geworden, overtuigend de proloog. De winnaar van de laatste Giro, en die van 2002, slaagde erin om in 6,2 kilometer flinke tijdwinst te boeken op concurrenten als Davide Rebellin (18 seconden), Danilo di Luca (19), favoriet Ivan Basso (23) en Damiano Cunego (25), de winnaar van 2004.

Dinsdag komt Lance Armstrong een bezoekje brengen aan zijn Discovery-ploeg waarvan Savoldelli in de Giro de kopman is. De Amerikaanse zevenvoudige Tour-winnaar kan niet anders dan tevreden zijn met het vroege succes van de Italiaan. 'Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik ging winnen. Mijn winst heb ik waarschijnlijk in het stuk bergop geboekt.' Natuurlijk weet Savoldelli dat de voorsprong van nu weinig betekent gezien de zware etappes die de komende weken nog volgen. 'Maar voor het vertrouwen van de ploeg is dit zeker belangrijk.'

Paolo Bettini kreeg zaterdag een achterstand van 42 seconden aan de broek. De Italiaan in Belgische dienst (Quickstep) hoopte, door vandaag als eerste bij de Citadel in Namen aan te komen, de roze trui te behalen. Maar met zijn achterstand is een snelle spurt bergop niet voldoende om de leiding van Savoldelli over te nemen.

Op grote Nederlandse successen moet in deze Giro niet worden gerekend. Nadat eerst Bram Schmitz (T-Mobile) zich ziek had afgemeld, bleek Stef Clement (Bouygues) ook weinig fit aan de start te zijn gekomen. 'Ik ben gelukkig nog op tijd binnen', grapte hij bij de proloog na negen minuten koersen. Om een ontsteking aan zijn voet te genezen kreeg hij antibiotica toegediend. 'Ik lig nu met een hartslag van 100 in bed. Onderweg kwam die zelfs op 190. Nou ja, ik heb mijn hartslag in elk geval lekker opgerekt.'

Addy Engels (Quickstep) en Giro-debutanten Marc de Maar (Rabobank) en Koen de Kort (Liberty Seguros) leverden meer dan een minuut in op Savoldelli. 'Ik maakte fouten die je op dit niveau niet mag maken. Dat waren toch de zenuwen', zei De Maar na de proloog. Beste Nederlander was Remmert Wielinga die als 19e eindigde. Als enige Nederlander rijdt hij voor een goed klassement. 'Pas als ik er een dag tussenuit val, zet ik er een streep door en ga ik voor een dagzege', aldus Wielinga, die drie jaar geleden bij Rabobank een uitstekende klimmer leek te worden. Na twee seizoen zonder succes rijdt hij nu voor Quickstep, de ploeg van wereldkampioen Tom Boonen.

De etappe van gisteren eindigde zoals verwacht in een massasprint. De 'trein' van Alessandro Petacchi deed het voorbereidende werk naar behoren, maar de Italiaanse sprinter faalde in de afwerking. De Australiër Robbie McEwen kwam op het goede moment uit zijn wiel. Pettacchi werd vierde, want ook Pollack en Bettini passeerden hem nog. Petacchi was niet tevreden over de helpers in zijn Milram-ploeg. 'Ons tempo lag in de slotkilometers niet hoog genoeg, maar ik heb ook gefaald', verklaarde de sprinter, die tijdens deze Ronde van Italië nog vier maal een massale aankomst mag verwachten.

Volgens McEwen, die rijdt voor de tot dusver tegenvallend presterende ploeg Davitamon-Lotto, lag het vooral aan Petacchi zelf. 'Ik denk dat ik de enige renner ben die Alessandro kan dwingen van tactiek te veranderen. Hij zag dat ik zijn wiel zat en week opeens van zijn normale routine af.'

Met de overwinning van McEwen werd de wens van Savoldelli niet verhoord. 'Het zou ter nagedachtenis van de mijnwerkers mooi zijn als er een Italiaan in Marcinelle wint', had hij na zijn proloogzege verklaard. Onder de 262 slachtoffers in 1956 bevonden zich maar liefst twaalf nationaliteiten. Maar een Australiër zat er niet bij.

    • Erik van der Walle