Lefties Soul Connection

Alleen de plaattitel Hutspot geeft de nationaliteit van Lefties Soul Connection weg, want 'Gumbo' had ook gekund. Dit Amsterdamse kwartet geniet in internationale funkkringen al een uitstekende reputatie met hun zwetende, moddervette funk-op-vinyl, in het voetspoor van Amerikaanse groepen als The Meters en andere nu anonieme leveranciers van 'rare grooves'.

De hier verzamelde single-kantjes hebben zo achter elkaar gezet iets lichtelijk vermoeiends, maar deze elastieken grooves met vette orgelslierten werken beslist. Lovenswaardig is ook dat de groep niet gemakzuchtig kiest voor covers, maar vooral zelf de pen ter hand neemt.

De uitzonderingen knallen er evengoed in: een medley van It's Your Thing (Isley Brothers) en Hey Pocky A-way (The Meters) en, vooral, een druipend vette cover van Organ Donor van DJ Shadow, waarin de groep weer terugneemt wat de verzamelde hiphop-producers uit dit soort funk hebben gejat. Ook al ging DJ Shadow zelf in dit geval te rade bij Tears, van discoproducer Giorgio Moroder.

Jacob Haagsma

Lefties Soul Connection: Hutspot (Excelsior, distr. V2)
    • Jacob Haagsma