Korfbal wint aan attractiviteit

DOS'46 behaalde zaterdag dankzij een 29-19 zege op Dalto de Nederlandse titel in het zaalkorfbal. Daarmee kwam een einde aan het eerste seizoen van de zoge- heten 'Korfbal League'.

André Kuipers (links) scoorde elf keer in de finale. (Foto Pro Shots) 06-05-2006 korfbal finale korfbal league / dalto - dos 46 , rotterdam - De korfballers van DOS'46 zijn voor het eerst sinds 1982 weer kampioen in de zaal geworden / andre kuipers in duel met adriaan van dijk Hoogendoorn, Ronald

Publicitair valt er nog winst te behalen, maar vanuit sportief oogpunt is de eindbalans na een jaar Korfbal League positief. Daarover zijn spelers, coaches en bestuurders van het Nederlands korfbalverbond het unaniem eens.

Meer strijd en spanning als gevolg van de nieuwe competitieopzet, waarin de tien beste zaalkorfbalteams van Nederland strijden om een plaats in de play-offs. Plus meer balwisselingen, meer doelpunten en een hoger speeltempo door de invoering van de 25-secondenregel.

'Aanvallender en attractiever korfbal', noemt international André Kuipers van DOS'46 de belangrijkste winst van de spelregelwijziging. Te midden van het feestgedruis in Ahoy' blikt Kuipers zaterdagmiddag, na de gewonnen finale tegen Dalto en zijn uitverkiezing tot Korfballer van het Jaar, even terug op een geslaagd seizoen.

Eindeloos rond de korf 'tollen' is er met de komst van de 'schotklok' niet meer bij volgens Kuipers. De aanvallende ploeg moet binnen 25 seconden een schotpoging wagen waarbij de korf wordt geraakt; anders gaat de bal naar de tegenpartij. 'Er wordt beter geschoten en meer gescoord', vertelt de uitblinker, in de finale goed voor elf treffers. Dolenthousiaste fans feliciteren hem intussen met DOS' eerste zaaltitel sinds 1982.

Over de nieuwe competitieopzet is Kuipers, met 94 doelpunten in de reguliere competitie topscorer van de club uit Nijeveen, zeer te spreken. Geen twee poules met acht ploegen zoals voorheen, maar één 'league', bestaande uit tien clubs. Door de afgenomen krachtsverschillen kon het publiek afgelopen seizoen genieten van 'meer topwedstrijden en een hoger niveau'.

Maar er zijn ook punten vatbaar voor verbetering. Met het wegvallen van het eredivisievoetbal bij de publieke omroep lift ook het korfbal, naast onder meer volleybal en basketbal, dit jaar mee met de uitzendingen tijdens de zogeheten 'Finalemaand'. Voor het eerst werd de zaalfinale live op televisie uitgezonden, goed voor 143.000 kijkers. 'Dat is mooie reclame voor de sport. Korfbal heeft tv-minuten nodig', weet Kuipers.

Daartoe moest wel het jaarlijkse korfbalfeest in Ahoy' verplaatst worden: niet eind maart, zoals gebruikelijk, maar pas twee maanden na de laatste speelronde (4 maart) van de reguliere competitie. Kuipers: 'Eigenlijk kan het niet dat het publiek een aantal weken zonder korfbal zit.'

Al even onfortuinlijk is het voortijdig afblazen van het feest in Ahoy', waar korfbalverkiezingen en optredens van artiesten het 'product zaalkorfbal' verpakken. Doordat supporters het brandalarm meermaals laten afgaan, wordt het afsluitende optreden van zanger Gerard Joling afgelast.

Het was niet de enige smet. De halve finales werden vorige week op Koninginnedag gespeeld. Gevolg: weinig tv-kijkers. 'Ronduit teleurstellend', zegt bondsdirecteur Henry Valk over het tijdstip (half één) van de eerste halve finale, die tussen PKC en Dalto.

Dat duel trok slechts 65.000 kijkers. De 234.000 mensen die volgens het kijkonderzoek later op de middag naar de tweede halve finale keken, noemt Valk 'best redelijk'. Het gat tussen het slot van de competitie en de play-offs is volgens de bondsdirecteur eenmalig. 'Wij wilden dit jaar mee met de Finalemaand - een ideaal concept.' En dus werd de finale niet 's avonds gespeeld, zoals gebruikelijk, maar ingebed in het middagprogramma van de NOS. Korfbal live op de tv-zaterdagavond - het is volgens Valk niet realistisch.

    • Pieter de Vries