Klachten over politie na rellen in Pijnacker

Het politiekorps Haaglanden heeft justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar het politieoptreden na afloop van een door 2.500 mensen bijgewoond feest in Pijnacker, in de nacht van zaterdag op zondag. De politie kreeg gisteren 35 klachten over agenten die bezoekers te hard zouden hebben aangepakt.

De politie hield bij de feesttent zestien mensen aan, voor openlijke geweldpleging en belediging. Diverse bezoekers en vier agenten raakten bij de rellen gewond. Enkele feestgangers moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen.

De 17-jarige Alex Hordijk, die het feest bijwoonde, zegt dat de politie honden losliet. 'Een van mijn vrienden is gebeten, waarna hij naar het ziekenhuis moest.'

Volgens de politie was ingrijpen nodig omdat een explosieve sfeer zou zijn ontstaan. Hordijk spreekt dat tegen. De politie meldt dat de beveiligers van het feest haar hulp hadden ingeroepen. Nadat de organisatie de feesttent eerder dan gepland sloot, ontstonden buiten enkele vechtpartijen. Toen de politie ingreep, keerden vijftig mensen zich tegen de agenten, aldus de politie. Zij zouden de politie met stenen en flessen hebben bekogeld. In de tent was een concert met onder andere een optreden van rapper Ali B.

Burgemeester F. Buddenberg van Pijnacker heeft gezegd dat er extra politie was omdat hij aanwijzingen had voor mogelijke relletjes. Hij had dat vermoeden op basis van 'tegenstellingen tussen allochtoon en autochtoon'.