Janssons verleiding

Nodig: 1 kilo aardappels (vastkokers) 3 uien1 blikje ansjovisfilets 75 g boter 2 eetlepel zonnebloemolie 1/2 l slagroomzout en versgemalen peper circa 6 eetlepels oud broodkruim 2 eetlepels kappertjes

Een van de bekendste Zweedse gerechten is Janssons Fretelse, Janssons verleiding. Het is genoemd naar Erik Janson, wiens achternaam slechts één s telde. De zeer gelovige Janson emigreerde in de 19de eeuw naar de VS en leefde daar met geloofsgenoten een eenvoudig bestaan. Eten voor je plezier was uit den boze. Er was echter één gerecht waar Janson naar verlangde en dat af en toe werd klaargemaakt: een eenvoudige maar lekkere ovenschotel met als basisingrediënten plakjes aardappel en ingemaakte ansjovisfilets.

Vandaag een iets luxere variatie op dit gerecht voor 4-6 personen. Rasp de geschilde aardappels op de grote gaten. Smeer een niet te hoge vuurvaste ronde of rechthoekige schaal in met boter. Verhit een klontje boter en de olie in een koekenpan en bak hierin de gepelde en in ringen gesneden uien in ongeveer 15 minuten zacht, glazig en lichtbruin van kleur. Verwarm de oven voor op 200° C. Bedek de bodem van de schaal met ongeveer eenderde van de geraspte aardappel. Druk de laag aan. Strooi er een beetje zout en royaal peper op. Leg hier en daar een ansjovisfilet. Dek deze laag toe met de gebakken uien. Voorzie deze laag van geraspte aardappel én ansjovisjfilets, zout en peper. Ga zo door tot er geen aardappel, ui en ansjovis meer over is. De bovenste laag bestaat uit geraspte aardappel.

Verhit in een steelpan de slagroom en giet die over de bovenste laag, die tenslotte wordt bestrooid met het broodkruim of paneermeel. Leg hier en daar een klein klontje boter. Let op dat het broodkruim niet te donker wordt. Leg in dat geval losjes een vel aluminiumfolie op de schaal. Na circa 45 minuten is het gerecht klaar. Controleer of de geraspte aardappel helemaal gaar is. Verwijder de laatste 10 minuten de folie.

Bestrooi het gerecht dat een knapperige bovenkant heeft met de uitgelekte kappertjes, die voor een aangename fris-zurige accent zorgen. Snijd 'Janssons verleiding' in stukken. Vervang voor een strengere, lichtere variatie de helft van de slagroom door melk.

Anne Scheepmaker

Morgen: pasta met Chinese worst.

    • Anne Scheepmaker