Iran dreigt met verlaten Non-proliferatieverdrag

Het Iraanse parlement heeft gisteren gedreigd uit het Non-proliferatieverdrag (NPV) te stappen als er geen einde komt aan de internationale druk om de uraniumverrijking te stoppen.

In een op de staatsradio voorgelezen brief aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, zei een parlementaire meerderheid dat het conflict over Irans nucleaire programma 'vreedzaam' opgelost moet worden. Anders ziet het parlement zich genoodzaakt de regering te vragen de ondertekening in te trekken van dat deel van het NPV dat deelnemende landen dwingt om inspecties van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) toe te laten.

De brief refereert aan een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad, opgesteld door Frankrijk en Groot-Brittannië en gesteund door de Verenigde Staten. Die landen willen met een bindende resolutie sancties - mogelijk ook militaire - aan Iran kunnen opleggen als het IAEA geen toestemming krijgt de inspecties van de nucleaire installaties te hervatten. De twee overige permanente leden van de Veiligheidsraad, China en Rusland, zijn het niet eens met deze verwijzing naar hoofdstuk zeven van het VN-Handvest.

Het Westen verdenkt Iran ervan de uraniumverrijking te gebruiken voor de ontwikkeling van een kernwapen. Iran zegt echter alleen de productie van kernenergie na te streven.

Het dreigement van Iran uit het NPV te stappen, zoals Noord-Korea in 2003 deed, is niet nieuw. Het verschil met eerdere dreigementen is dat het ditmaal uit het parlement komt. Als dat een beslissing maakt, is de regering gedwongen de deelname aan het NPV te heroverwegen. Opzegging van de deelname aan het NPV is mogelijk als buitengewone gebeurtenissen de belangen van een deelnemend land in gevaar brengen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, noemde het dreigement 'typisch Iraans'. 'Het laat zien dat ze wanhopig blijven proberen te verbergen dat hun nucleaire programma in feite een wapenprogramma is.' De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf permanente Veiligheidsraadleden bespreken de ontwerpresolutie vandaag in New York.