Internet Voorkeur

Honderd woorden. New Yorker Jeff Koyen begon vijf jaar geleden elke dag honderd woorden te schrijven, bij wijze van dagboek. Hij hield het honderd dagen vol en was trots op de staccato reeks indrukken die hij had verzameld. Honderd dagen was wel wat lang, maar het idee was geboren: 'A hundred words' werd een website. Inmiddels worden er dagelijks zo'n 18.000 stukjes gepost. Want Koyen was ook benieuwd hoe de dagelijkse gedachten van verschillende mensen eruit zouden zien die beperkt waren tot hetzelfde formaat. Door mond-tot-mondreclame van vrienden en bekenden en recensies op andere sites verspreidde het idee zich als een lopend vuurtje. Halverwege 2002 waren er tienduizend berichten per dag, vanuit Australië, Brazilië, Zuid-Afrika en tientallen andere landen. Sommige gebruikers blijven maanden hangen, andere komen en gaan wat sneller. Maar het is volgens initiatiefnemer Koyen niet zo gemakkelijk als het lijkt om elke dag honderd woorden te produceren. 'Je moet op het juiste moment geïnspireerd en toegewijd zijn. De meesten houden het geen maand vol, ondanks het aanvankelijke enthousiasme.' Het leuke aan de site is dat je ze op verschillende manieren kunt lezen. Willekeurige gedachten achter elkaar of 18.000 verschillende teksten op een en dezelfde dag.www.100words.net New Yorker Jeff Koyen begon vijf jaar geleden elke dag honderd woorden te schrijven, bij wijze van dagboek. Hij hield het honderd dagen vol en was trots op de staccato reeks indrukken die hij had verzameld. Honderd dagen was wel wat lang, maar het idee was geboren: 'A hundred words' werd een website. Inmiddels worden er dagelijks zo'n 18.000 stukjes gepost.

Want Koyen was ook benieuwd hoe de dagelijkse gedachten van verschillende mensen eruit zouden zien die beperkt waren tot hetzelfde formaat. Door mond-tot-mondreclame van vrienden en bekenden en recensies op andere sites verspreidde het idee zich als een lopend vuurtje. Halverwege 2002 waren er tienduizend berichten per dag, vanuit Australië, Brazilië, Zuid-Afrika en tientallen andere landen. Sommige gebruikers blijven maanden hangen, andere komen en gaan wat sneller.

Maar het is volgens initiatiefnemer Koyen niet zo gemakkelijk als het lijkt om elke dag honderd woorden te produceren. 'Je moet op het juiste moment geïnspireerd en toegewijd zijn. De meesten houden het geen maand vol, ondanks het aanvankelijke enthousiasme.' Het leuke aan de site is dat je ze op verschillende manieren kunt lezen. Willekeurige gedachten achter elkaar of 18.000 verschillende teksten op een en dezelfde dag.

www.100words.net