In Bagdad weer 42 lijken gevonden

Alleen al in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn afgelopen weekeinde 42 lijken gevonden van slachtoffers van het drastisch toegenomen sunnitisch-shi'itisch geweld. In de stad Basra ontstonden zaterdag bloedige onlusten na het neerstorten van een Britse legerhelikopter.

Sinds de bomaanslag op de Gouden Moskee in Samarra op 22 februari worden in Irak dagelijks de lijken gevonden van talrijke sunnieten en shi'ieten die zijn ontvoerd, gemarteld en vervolgens zijn doodgeschoten of gewurgd. Daarbij wijzen sunnitische vertegenwoordigers beschuldigend naar de commando-eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die door de shi'itische Badr-militie zijn overgenomen. Volgens sunnieten fungeren deze de facto als doodseskaders.

Minister van Binnenlandse Zaken Bayan Jabr, zelf een vroegere commandant van de Badr-militie, maakte gisteren bekend dat een generaal-majoor van zijn ministerie is gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid bij ontvoeringen en bij activiteit van doodseskaders. Sunnitische politici voeren met steun van de Amerikaanse autoriteiten campagne tegen Jabrs aanblijven in de nieuwe regering waaraan de komende, shi'itische premier Maliki op het ogenblik werkt. Jabrs shi'itische partijalliantie - waarvan Maliki ook deel uitmaakt - houdt tot dusverre echter aan hem vast.

Het was vanochtend nog niet duidelijk wat de oorzaak was van het neerstorten van de Britse helikopter in de grote zuidelijke stad Basra. Volgens Iraakse politiefunctionarissen is het toestel door een raket neergehaald. De Iraakse president, Jalal Talabani, sprak gisteren van een 'laffe misdaad'. Bij het neerstorten kwamen vijf Britse militairen om het leven. Direct daarna stroomden juichende jongeren - onder wie veel aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada Sadr - samen bij de plaats waar de helikopter was neergestort. Britse militairen herstelden de orde, waarbij vijf Irakezen werden gedood en 28 gewond. Onder de doden zouden enkele kinderen zijn.

In Basra neemt het geweld de laatste maanden eveneens toe, zowel tegen de Britse troepen als tegen de sunnitische minderheid. De politie van Basra is vergaand geïnfiltreerd door de militie van Muqtada Sadr. In Zuid-Irak zijn ongeveer 8.000 Britse militairen gestationeerd.

Bij bomaanslagen verspreid over het land werden gisteren nog eens ten minste 30 mensen gedood. Zeker 21 mensen vonden de dood bij een zelfmoordaanslag in de shi'itische heilige stad Kerbala. (Reuters, AFP, AP)