Het mooiste veld van Europa

Cricketclub VRA opende gisteren het seizoen op een gerenoveerd complex.

De club zou teleurgesteld zijn als het kampioenschap dit jaar niet werd geprolongeerd.

Het nieuwe graswicket van VRA. HBS is aan bat. Foto Merlin Daleman Cricket VRA v HBS (wit). Amstelveen, 07-05-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Op het mooiste cricketveld van het Europese vasteland wil iedereen spelen. Dat is de filosofie bij de ambitieuze club VRA, regerend landskampioen.

Gisteren opende de club het nieuwe seizoen op een volledig gerenoveerd veld in het Amsterdamse Bos. Het aantal graswickets op het complex werd verdubbeld van vijf naar tien - kosten noch moeite worden gespaard: de gemeente Amsterdam ondersteunde de operatie met vier ton.

'Wij hebben nu een cricketveld dat helemaal aan de internationale standaard voldoet', zegt Ed van Nierop, secretaris en medeverantwoordelijk voor het eerste elftal van VRA. 'Ik denk dat heel wat Engelse counties graag op ons veld zouden spelen.'

Het VRA-complex, vlak achter het Wagner-(hockey)stadion, fungeert al jaren als de nationale topsportaccommodatie van cricketbond KNCB, wat betekent dat het Nederlands cricketelftal, maar ook cricketgekke landen als India en Pakistan, hun internationale wedstrijden spelen op VRA.

En al die aandacht voor een 'eenvoudig' cricketveld werpt zijn vruchten af, ziet de clubleiding van VRA, dat de afgelopen tien jaar regelmatig landstitels binnenhaalt, hoewel Excelsior '20 vaak dwarsligt. Maar het is volgens Van Nierop 'absoluut geen toeval' dat VRA altijd zo'n aanloop heeft van crickettalenten, niet alleen van Nederlandse clubs, maar uit alle windstreken.

De selectie vormt van oudsher een bont gezelschap met veel buitenlanders en Nederlanders van buitenlandse afkomst. Als trainer haalde VRA dit jaar de 31-jarige Zuid-Afrikaanse speler/coach Ryan Maron, eigenaar van een particuliere cricketschool in Kaapstad, met een filiaal in Johannesburg.

Zijn komst naar het Amsterdamse Bos was mogelijk doordat de speler/coach van vorig seizoen, de Australiër Mike Smith, dit seizoen als 'amateur' voor VRA speelt; hij is in dienst getreden van de marketing-afdeling van de hoofdsponsor van de club. De club is wel blij dat hij daarnaast op zijn vrije zondagen meespeelt.

Verder heeft VRA onder anderen de beschikking over de voormalige Nieuwzeelandse testspeler Darrin Murray, een oudgediende in Amstelveen, en dit jaar aanvoerder van het eerste. Gisteren ontbrak Murray overigens omdat de bedrijfsadviseur op zakenreis was in zijn vaderland. Andere buitenlands-getinte spelers bij VRA zijn Eric Szwarczynski, Zuid-Afrikaan van geboorte, de Australiër Garth Brown, wicketkeeper Wesley Barresi, een Zuid-Afrikaan met een Italiaans paspoort die vorig jaar trainer was bij de cricketclub Hilversum, en Peter Borren, ook een Nieuwzeelander van geboorte, maar in het bezit van een Nederlands paspoort. 'Wij betalen alleen de trainer', zegt Van Nierop. 'De rest komt hier spelen omdat we een goede cricketclub zijn op een prachtige accommodatie.'

Na de officiële opening van het nieuwe veld won VRA gisteren zonder zich al te veel in te spannen van HBS uit Den Haag, dat met moeite 148 runs maakte. Dankzij scores van Maurits van Nierop (45) en Mike Smith (47 runs in 45 ballen) was het binnen 38 overs gedaan met HBS.

Het was trouwens toch een goede dag voor VRA, want Excelsior '20 verloor thuis van HCC. Bij VRA wordt vooral gekeken naar de verrichtingen van VOC, volgens Van Nierop dit seizoen de grootste concurrent. 'Maar wij zouden teleurgesteld zijn als we met dit team geen landskampioen zouden worden', aldus Van Nierop.

VOC won trouwens met groot gemak, van het net gepromoveerde Rood en Wit, mede dankzij vijf wickets en 97 runs van de Australiër Michael Dighton.

    • Rob Schoof