Het mooiste cricketveld van Europa

Landskampioen VRA opende gisteren het cricketseizoen op een gerenoveerd complex. 'Wij zouden teleurgesteld zijn als we dit jaar geen landskampioen worden.'

Het nieuwe graswicket van VRA in het Amsterdamse Bos. HBS is aan bat. Foto Merlin Daleman Cricket VRA v HBS (wit). Amstelveen, 07-05-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Op het mooiste cricketveld van het Europese vasteland wil iedereen spelen. Dat is de filosofie bij de ambitieuze cricketclub VRA, regerend landskampioen.

Gisteren opende de club het nieuwe seizoen op een volledig gerenoveerd veld in het Amsterdamse Bos. Het aantal graswickets op het complex werd verdubbeld van vijf naar tien - kosten noch moeite werden gespaard: de gemeente Amsterdam ondersteunde de operatie met vier ton. 'Wij hebben nu een cricketveld dat helemaal aan de internationale eisen voldoet', zegt Ed van Nierop, secretaris en medeverantwoordelijk voor het eerste elftal van VRA. 'Ik denk dat heel wat Engelse counties graag op ons veld zouden spelen.'

Het VRA-complex, vlak achter het Wagener-hockeystadion, fungeert al jaren als de nationale topsportaccommodatie van de cricketbond (KNCB), wat betekent dat het Nederlands cricketelftal, maar ook cricketgekke landen als India en Pakistan, hun internationale wedstrijden spelen op VRA. De Indiase cricketbond heeft alweer geïnformeerd over de mogelijkheden voor de toekomst op VRA.

En al die aandacht voor een 'eenvoudig' cricketveld werpt zijn vruchten af, ziet de clubleiding van VRA, dat de afgelopen tien jaar regelmatig landstitels binnenhaalde, hoewel Excelsior '20 vaak dwarsligt. Maar het is volgens Van Nierop 'absoluut geen toeval' dat VRA altijd zo'n aanloop heeft van crickettalenten.

De selectie vormt van oudsher een bont gezelschap met veel buitenlanders en Nederlanders van buitenlandse afkomst. Als trainer haalde VRA dit jaar de 31-jarige Zuid-Afrikaanse speler/coach Ryan Maron, eigenaar van een particuliere cricketschool in Kaapstad, met een filiaal in Johannesburg.

Zijn komst naar het Amsterdamse Bos werd mogelijk doordat de speler/coach van vorig seizoen, de Australiër Mike Smith, dit seizoen als 'amateur' voor VRA speelt; hij is in dienst getreden van de marketing-afdeling van de hoofdsponsor van de club. De club is blij dat hij daarnaast op zijn vrije zondagen meespeelt.

VRA beschikt ook over de voormalige Nieuwzeelandse testspeler Darrin Murray, een oudgediende in Amstelveen, en dit jaar aanvoerder van het eerste. Andere spelers van buitenlandse komaf zijn Eric Szwarczynski, Zuid-Afrikaan van geboorte, de Australiër Garth Brown, wicketkeeper Wesley Barresi, een Zuid-Afrikaan met een Italiaans paspoort, en Peter Borren, een Nieuwzeelander van geboorte, maar in het bezit van een Nederlands paspoort.

Van Nierop: 'Wij betalen alleen de trainer. De rest komt hier spelen omdat we een goede cricketclub zijn met een prachtige accommodatie.'

Na de officiële opening van het nieuwe veld won VRA gisteren zonder al te veel inspanning van HBS uit Den Haag, dat met moeite 148 runs maakte, op een graswicket dat vooral in de ochtenduren moeilijk bespeelbaar was.

Van HBS werd trouwens meer verwacht. De club versterkte zich afgelopen winter met Billy Stelling, een Zuid-Afrikaan die voor het Nederlands elftal uitkomt. Hij kwam over van Excelsior '20. Veel wordt bij HBS ook verwacht van het jonge supertalent Alexei Kervezee, die vorig jaar debuteerde in de Hoofdklasse met een zeer hoog battinggemiddelde (41). Hij is inmiddels international.

Maar dankzij scores van de VRA-batsmen Maurits van Nierop (45) en Mike Smith (47 runs in 45 ballen) was het binnen 38 overs gedaan met HBS.

Het was al bij al toch geen slechte dag voor VRA, want Excelsior '20 verloor thuis van HCC. Excelsior '20 maakte dankzij de Australiër Mark Cleary (36) 165 runs, maar dat was geen probleem voor de Haagse club: 166 voor 4, vooral dankzij Kloppenburg (58).

Bij VRA wordt vooral gekeken naar de verrichtingen van VOC, volgens Van Nierop dit seizoen de grootste concurrent. 'Maar wij zouden teleurgesteld zijn als we met dit team geen landskampioen worden', geeft Van Nierop toe.

VOC won met grote overmacht van het vorig seizoen gepromoveerde Rood en Wit, dat 197 runs maakt. De club maakte vervolgens korte metten met de Haarlemmers: 199 voor 1. Grote man bij VOC was de Australiër Michael Dighton, die de eerste vijf wickets nam en vervolgens 97 runs maakte.

    • Rob Schoof