Het beeld

Het industrieterrein van Weesp is verre van telegeniek. Toch begint het een vertrouwde aanblik te worden, op weg naar heilige grond in de televisiehistorie. De VARA-show Mooi, weer De Leeuw! verlaat immers bijna elke week de in een fabriekshal gevestigde studio en verwerkt de treurige omgeving in de gebeurtenissen.

Paul de Leeuw is bezig aan een sterk seizoen, dat bovendien op de zwaar competitieve zaterdagavond uitnemende kijkcijfers haalt voor de publieke omroep. Was PaPaul, net als Pauls Punt! op de huidige donderdagavond, een favoriet van de critici, Mooi, weer De Leeuw! doet letterlijk en figuurlijk wensen van gewone kijkers in vervulling gaan. Toch durft De Leeuw, gesterkt door zijn hernieuwde succes bij een breed publiek, samen met regisseur Guus Verstraete nu ook enkele formele innovaties van PaPaul in een grote show toe te passen.

Afgelopen zaterdag liep de presentator na een klein half uur zomaar uit zijn eigen programma weg, publiek en kijkers in verwarring achterlatend. Briefschrijfster Kim had Paul uitgedaagd om drie kilometer met haar mee te rennen voor een goed doel. En hoewel De Leeuw meestal over zijn verslaving aan bamihapjes en kipkluiven klaagt, trok hij nu zijn broek uit, waaronder atletiekkleding bleek schuil te gaan. Voor je er erg in had renden ze samen de studio uit, door de straten van Weesp. De tot buiten meegelopen camera zag Paul en Kim langzaam als stipjes in de verte verdwijnen, terwijl een klok de tijd weergaf. Het publiek begon nu te roezemoezen.

In een technisch gecompliceerd hoogstandje schakelde Verstraete tussen de beelden van een inderhaast gestarte motor met cameraman achterop en helikoptershots. Onder het lopen kondigde De Leeuw in zijn zendermicrofoon een muzikaal nummer aan en een 'toevallig' in het publiek aanwezige sportcommentator ging daarna verslag doen.

Uiteindelijk zou het duo de drie kilometer afleggen in 17 minuten en 43 seconden. Onderweg kwamen steeds meer grapjes de race opsieren. Drie als Playboy-bunnies verklede meisjes maakten tempo als 'hazen', er dook een gele ambulance op als volgwagen, en even later daarachter weer een lijkauto, geëscorteerd door twee rennende slippendragers. De Leeuws vaste sidekick 'Adje' coachte op de fiets en VARA-voorzitter Vera Keur verscheen ineens in beeld om een necrologie voor te lezen: 'Tijdens een loop van drie kilometer kwam plotseling een einde aan de carrière van...'

Nog meer vuurwerk stak de zwetende en hijgende televisiecoryfee af. Vrijwel direct na terugkeer in de studio zette hij een liedje in voor een onlangs door haar man verlaten moeder van zes kinderen, liet zich op de grond werpen door judowereldkampioen Dennis van der Geest en kondigde de populairste zanger van Nederland, Marco Borsato, aan.

De VARA heeft een traditie op het gebied van vernieuwende, spectaculaire zaterdagavondshows van Rudi Carrell of Willem Ruis. Begin jaren zestig zag ik eens ademloos in een show van Tom Manders hoe in formatie motoren met zijspan berijdende Wegenwachters Zorg dat je er bijkomt! zongen. Of waren dat dansende marinematrozen? Iedereen had het er maandag over, op school en kantoor. Dorus nog gezien? En toen hadden we nog maar één net en veel minder toestellen.

    • Hans Beerekamp