HCKZ's finalemaand eindigt in mineur

HCKZ streed gisteren voor zijn laatste kans op een plaats in de hockeyplay-offs.

Een late treffer van OZ in en tegen Rotterdam maakte de Haagse zege waardeloos.

Spelers van HCKZ zitten er verslagen bij na het missen van de play-offs. Foto Merlin Daleman HC Klein Zwitserland v HC Bloemendaal. Den Haag, 07-05-06 © Foto Merlin Daleman
Spelers van HCKZ zitten er verslagen bij na het missen van de play-offs. Foto Merlin Daleman HC Klein Zwitserland v HC Bloemendaal. Den Haag, 07-05-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Zelden klonk een hockeycoach zo zelfverzekerd als Sonja Thomann gistermiddag, voorafgaand aan het beslissende duel van 'haar' HCKZ. Het ongenaakbare Bloemendaal, al weken zeker van deelname aan de play-offs, verloor dit seizoen slechts één wedstrijd. Maar wat zei de Duitse trainer-coach, bezig aan haar tweede jaar bij de club uit Den Haag? 'Wij gaan Bloemendaal verslaan.'

Thomann hield woord. Of beter: haar spelers hielden woord. HCKZ won op de slotdag met 3-2 van de winnaar van de reguliere competitie. Maar in plaats van een vreugdedansje volgde na afloop een treurmars voor de thuisploeg, nadat vanuit Rotterdam de onheilstijding was doorgedrongen: het tobbende Oranje Zwart had, nota bene na het verstrijken van de reguliere speeltijd, alsnog de dapper strijdende gastheer HCR op de knieën gekregen: 2-3. Het beslissende doelpunt kwam op naam van een speler, die vorig jaar al een onschatbare waarde was bij het behalen van OZ's eerste landstitel uit de clubgeschiedenis: Troy Elder.

Met de laatste van zijn in totaal drie rake strafcorners bezegelde de 28-jarige Australiër gisteren het lot van HCKZ, dat zodoende op de slotdag van de reguliere competitie alsnog het kind van de rekening werd in de strijd om de twee resterende play-offsplaatsen. Behalve de landskampioen uit Eindhoven overleefde ook SCHC de schifting; op eigen veld won de ploeg met 5-4 van Tilburg. Ook in Bilthoven kwam het bevrijdende doelpunt pas in de slotfase tot stand.

Het voor HCKZ frustrerende slotakkoord bracht Thomann (41) naderhand niet uit haar evenwicht. Al weken had haar selectie met het mes op de keel gespeeld, en telkens had KZ het noodlot weten af te wenden. 'We kunnen onszelf niets kwalijk nemen, we hebben de laatste weken van alle topclubs gewonnen', sprak de opvolgster van de tot bondscoach gepromoveerde Roelant Oltmans op strijdbare toon. 'Elke wedstrijd was een finale, en we hebben die inhaalrace tot op de laatste speeldag volgehouden. Dat is een compliment waard.'

Als Thomann haar ploeg al iets kwalijk neemt, dan is het wellicht de - bij nader inzien dure - puntendeling, twee weken geleden bij Tilburg: 4-4. In de slotseconden kwamen de Brabanders alsnog langszij. 'Die twee punten breken ons nu op.' Bovendien, en ook aan die conclusie ontkwam Thomann niet: van de vijf gegadigden voor de nacompetitie is HCKZ met vijf gelijke spelen dit seizoen ongewild 'de kampioen van de remises'. 'Tegen de 'mindere clubs' hebben wij te veel laten liggen.'

Niettemin kijkt Thomann terug op 'een geslaagd seizoen'. Zeven nieuwe spelers maar liefst moest ze afgelopen zomer inpassen. Vooral het vertrek van de twee internationals, strafcornerschutter Taeke Taekema en verdediger Geert-Jan Derikx, woog zwaar. Met het inbrengen van enkele talentvolle jeugdspelers, onder wie de zoon (Hidde) van clubicoon Ties Kruize, én twee Indiërs (Gagan Ajit Singh en Dilip Tirkey) en evenzovele Australiërs (Grant Schubert en Chris Clements) wist Thomann het ergste leed te voorkomen.

Vertrouwen kreeg ook Richard de Snaijer, de spits die vorig jaar met stille trom vertrok bij Rotterdam en afgeschreven leek wegens een chronische blessure. Nader onderzoek wees evenwel uit dat de 31-jarige aanvaller geen last had van slijtage in het kraakbeen van zijn enkel, maar van een ontsteking aan een grote teen. Rust deed wonderen, en de afgelopen weken scoorde De Snaijer als in zijn beste dagen bij HDM; in de laatste drie duels scoorde hij liefst zeven keer. Gisteren, tegen het bij vlagen ongeïnspireerde Bloemendaal, nam hij twee treffers voor zijn rekening.

Treuren was naderhand ook aan hem niet besteed. 'We hebben gedaan wat we moesten. Het bleek niet genoeg, maar om op basis daarvan te spreken van een mislukt seizoen gaat te ver. Soms moet je ook berusten.'

    • Mark Hoogstad