Han Reiziger: van Rudi Carrell tot Spinvis

Han Reiziger, radio- en tvpresentator van de VPRO, is zaterdag in Hilversum overleden. Reiziger was een bevlogen muziekliefhebber met een uiterst brede smaak. Hij speelde piano en componeerde. In 1963, nog geen dertig jaar oud, werd hij hoofd van de muziekafdeling van de VPRO. Ook na zijn pensionering kon hij de muziek niet laten; in 2002 was hij pianist van de eerste editie van de unieke (pop)formatie Spinvis.

hilversum,14/5/01. han reiziger, o.a. presentator muziekprogramma. foto leo van velzen/nrc.hb. Velzen, Leo van

Reiziger begon zijn carrière als pianist voor populaire artiesten als Rudi Carrell, Adèle Bloemendaal en Jasperine de Jong. Ook componeerde hij een aantal kindermusicals waaronder 'Het laatste Toverbos' op tekst van Jan Staal.

Als hoofd van VPRO-muziek produceerde en presenteerde hij diverse radio-programma's en in het voorjaar van 1989 werd hij zichtbaar door het tv-programma 'Reiziger in Muziek'. Voor dit wekelijks programma op de zondagochtend, dat spotte met de gangbare tv-conventies, schreef hij zelf de herkenningstune. De uitzendingen waren vrijwel altijd live en boden grote, soms bizarre tegenstellingen. Een opera-zangeres, een carnavalsduo en een zingende zaag uit Kazachstan konden samen in een aflevering.

Het programma was ook bijzonder doordat Reiziger op de tv een zeldzame stoethaspel bleek. Van vergeten en verbasterde artiestennamen tot piepende en vallende microfoons, er ging altijd wel iets mis. Toch ging het programma altijd door, ook als hij buiten op lokatie onverwacht in een stortbui belandde. Ook toen hij een keer pal voor een uitzending bijna een vinger verloor, presenteerde hij met zijn hand in het verband, bleekjes maar welgemoed, zijn rijke muziekoogst.

    • Frans van Leeuwen