Gunstig tij wacht landen van EU

De economie in de Europese Unie trekt dit jaar flink aan. Dat blijkt uit voorspellingen die de Europese Commissie vanmiddag bekendgemaakt heeft.

Voor de landen in de eurozone voorspelt de Commissie een groeipercentage van 2,1 van het bruto nationaal product, voor de hele Europese Unie 2,3. Vorig jaar was dat respectievelijk 1,3 en 1,6 procent. Als belangrijkste oorzaak voor de groei noemt de Commissie de groeiende investeringen, een groeiende wereldeconomie, en een verbetering van het economische klimaat in Duitsland.

Europees Commissaris Almunia (Monetaire Zaken) waarschuwde niettemin voor optimisme. 'Europa moet doorgaan op het pad van hervorming en meer investeren in onderzoek, innovatie en onderwijs, waar dat nodig is.' De Europese Commissie voorspelt dat de groei volgend jaar al weer kan inzakken. Voor de eurozone gaat zij uit van 1,8 procent in 2007, voor de hele Europese Unie rekent zij op 2,2.

In de hele Europese Unie zouden er in 2006 en 2007 3,5 miljoen nieuwe banen bijkomen. In de vorige periode van twee jaar waren dat er 3 miljoen. De werkloosheid zal afnemen van 9 procent in 2004 naar 8,2 procent in 2007. De inflatie blijft opmerkelijk stabiel, iets boven de 2 procent, ondanks de hoge olieprijs.

Over Nederland is de Europese Commissie optimistisch. Zowel voor 2006 als 2007 wordt een groei verwacht van 2,6 procent. Vorig jaar was dat nog 1,1. Dat is iets minder dan de laatste voorspelling van het Centraal Planbureau: 2,75 procent.

Het gunstige economische getij zorgt voor lagere overheidstekorten. Frankrijk zit in de berekeningen van de Commissie dit jaar op 3,0 procent tekort, waarmee het land voor het tweede jaar op rij voldoet aan de Europese begrotingsregels, zij het nipt. Zelfs Griekenland bereikt voor het eerst sinds vele jaren de 3,0 procent. Duitsland zou pas volgend jaar onder de 3 procent komen.