Fokker F27 is het mooist

De Fokker F27 Friendship is gekozen tot het mooiste object ooit in Nederland gemaakt. In de finale van de Beste Nederlandse Design Verkiezing, georganiseerd door NRC Handelsblad en de Premsela Stichting, versloeg het vliegtuig ruimschoots het vijftig-guldenbiljet (de zonnebloem), en de Martin Visser-bank. In maart begon de wedstrijd met de presentatie van vijfentwintig ontwerpen.

In totaal kwamen 5.649 stemmen binnen. Daarvan bevatten er 58 geen voorkeur. De stemming was niet anoniem. Van de 5.591 niet blanco stemmen hadden er 332 geen naam, woonplaats en e-mailadres. Deze zijn niet meegeteld, er bleven 5.259 bruikbare stemmen over. Bij nader inzien bleken sommige stemmers wel erg enthousiast. Zo bracht één man onder dezelfde naam en e-mailadres 21 stemmen uit op de Fokker. Het stembureau vond dat dit niet kon worden getolereerd. Alle 21 werden terzijde gelegd. Na een strenge selectie van 'meervoudige stemmen' bleven 4.923 geldige stemmen over.

Ruim een kwart van de stemmen op de F27 komt uit de directe omgeving van Schiphol, en uit Delft, waar de faculteit Lucht- en Ruimtevaart staat. Menig e-mailadres verraadde betrokkenheid bij de luchtvaart. Dat is niet verboden: als alle jonge ouders op de MaxiCosi hadden gestemd, had die met afstand gewonnen.

Morgen op deze plek weer klik@nrc.nl. Stuur jouw foto van iemand met de 'slappe lach' naar klik@nrc.nl

Zie voor meer informatie www.nrc.nl/bnd