Duimen gaan omhoog bij Limburgse Hells Angels

Het hoger beroep tegen de Nomads is vandaag begonnen. Zij werden eerder vrijgesproken, omdat niet duidelijk was wie de schoten loste.

Stoïcijns en ogenschijnlijk vastberaden treden de leden van de Limburgse Hells Angels een voor een de rechtszaal van de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp binnen. Ze schudden elkaar de hand en geven elkaar schouderklopjes. Met de duimen omhoog wijzen ze naar elkaar. Hun hoofden zijn overwegend kaalgeschoren of ze dragen lange haren in een staart.

Vanochtend is voor het Amsterdamse gerechtshof het hoger beroep begonnen in het strafproces tegen veertien Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads. Het openbaar ministerie verdenkt hen van betrokkenheid bij de moord op hun 'president' Paul de Vries en twee van diens secondanten. De verdachte Nomads beroepen zich op hun verschoningsrecht, zo werd bij het begin van de zittingsdag duidelijk.

Veel zal voor het OM afhangen van de getuige El K. Tegenover deze voormalige celgenoot van enkele Hells Angels zouden de verdachten details hebben verteld over de moord op Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg. K. kreeg van de rechter-commissaris de status van 'bedreigde getuige' toegekend. De zitting werd aan het begin van de middag geschorst om de zaal voor zijn getuigenis klaar te maken. K. zou vermomd en achter een scherm plaatsnemen.

Begin 2004 werden de lijken van De Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg gevonden in een beek bij Echt. Het OM meent dat de drie Nomads door hun 'broeders' werden geliquideerd en eiste in het eerste proces bij de rechtbank levenslange gevangenisstraffen. Volgens 'kroongetuige' Angelo D. , een ex-lid van de Antilliaanse afdeling van de Hells Angels, zou het drietal zijn vermoord, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een ripdeal waarbij 293 kilo cocaïne van Colombiaanse handelaren zou zijn achterover gedrukt. De drie werden omgebracht, verklaarde D. in het eerste proces, om de boze Colombianen aan te tonen dat de Hells Angels het probleem hadden opgelost en dat ze de samenwerking in cocaïnehandel konden voortzetten.

De rechtbank achtte de moord op De Vries niet bewezen. En zij sprak alle verdachten vrij van moord en doodslag op diens secondanten. Hoewel de rechtbank ervan uitging dat hun mogelijke moordenaars zich onder de verdachten moesten bevinden, konden de rechters niet vaststellen wie de schutter(s) zijn geweest. Uiterst onbevredigend, typeerde de rechtbank tijdens het voorlezen van het vonnis. 'Schuldigen ontspringen de dans om daarmee te bereiken dat onschuldigen worden veroordeeld. Dat is een hoge prijs die moet worden betaald,' aldus de rechtbank.

Het OM tekende meteen hoger beroep aan. Volgens justitie is De Vries met voorbedachten rade vermoord, en verdienen de verdachten straffen voor moord en niet voor doodslag. Justitie acht ook dat de verdachte Hells Angels verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de dood van Serge Wagener en Cor Pijnenburg, ook al is niet te reconstrueren wie de schutter was of waren, zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het landelijk parket kort na de uitspraak van de rechtbank.

Nieuwenhuizen zag mogelijkheden voor veroordeling die de rechtbank niet heeft willen benutten. Hij refereerde naar de zogenoemde Playstation-moorden. In 2001 werden na een uit de hand gelopen overval op een Playstation-handelaar een vrouw, haar dochter en diens vriendje doodgeschoten. Hoewel niet duidelijk werd wie de dodelijke kogels had afgevuurd, veroordeelde de rechtbank in Dordrecht drie mannen tot levenslang wegens doodslag. De rechtbank in Amsterdam durfde deze redenering in het geval van de Nomads niet aan, zo meende Nieuwenhuizen, wegens het grote aantal verdachten.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel ‘Duimen gaan omhoog bij Limburgse Hells Angels’ (7 mei, pagina 3) over de start van het strafproces in hoger beroep staat dat de leden van de motorclub door de rechtbank werden vrijgesproken . Ze werden tot zes jaar celstraf veroordeeld wegens doodslag op de president van de Limburgse afdeling van de motorclub. De rechtbank sprak wel alle verdachten vrij van betrokkenheid bij de dood van twee andere mannen. De initialen van de getuige luiden niet El K. maar R. E.

    • Ahmet Olgun