Draskovic: arrestaties

Vuk Draskovic, minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië en Montenegro, eist de arrestatie van alle chefs van veiligheidsdiensten in Servië en het ontslag van alle ministers, die verantwoordelijk zijn voor het feit dat de wegens oorlogsmisdaden verdachte generaal Ratko Mladic nog steeds niet is gearresteerd.

Tegen het Servische blad Blic zei Draskovic dat de toestand van Servië 'meer dan ernstig' is, nu de Europese Unie het toetredingsoverleg met Servië en Montenegro heeft afgebroken omdat Belgrado niet aan zijn beloften over Mladic' aanhouding heeft voldaan. Mladic, aldus Draskovic, moet binnen tien dagen worden opgepakt. 'Daarna is het te laat.'

Tijdens grote politie-acties in Belgrado, in Valjevo, in het westen van Servië, en in enkele dorpen in de buurt van Valjevo heeft de Servische politie vrijdag en zaterdag naar Mladic gezocht, zonder hem te vinden. Twee mensen werden gearresteerd, een vrouw die Mladic onderdak heeft verleend, en generaal Marko Lugonja, oud-chef van de veiligheidsdienst van het leger van de Bosnische Serviërs - het leger waarvan Mladic tijdens de Bosnische oorlog bevelhebber was. Wat Lugonja precies wordt verweten, is niet bekendgemaakt.

De politieke partij G17 Plus, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie in Servië, zal in de coalitie blijven tot september. Dat besloot de leiding van de partij zaterdag, enkele dagen nadat de voorzitter van G17 Plus, Miroljub Labus, als vice-premier was afgetreden omdat de regering 'het volk heeft verraden' door Mladic niet te arresteren. Labus had bij zijn aftreden zijn partij opgeroepen uit de coalitie te stappen; de drie ministers van de partij zouden moeten aftreden.

G17 Plus wil echter de regering van premier Vojislav Kostunica pas vaarwel zeggen als Mladic in september nog niet is gearresteerd. In dat geval zal G17 Plus opstappen en verkiezingen eisen.