De trend: China verhoogt de belastingen, dan wij ook

mei 2005 Verlaging winstbelasting

Wie stemt vóór hogere belastingen bij de volgende verkiezingen? Nee, omlaag met de winstbelasting is het internationale credo. Het kabinet volgt. Dat is deels symboolpolitiek. De meeste bedrijven betalen door allerlei vrijstellingen al minder dan het reguliere tarief. Belastingverlaging moet Nederland hoog op de ranglijstjes van adviseurs krijgen die bedrijven adviseren over nieuwe locaties. Het kabinet stuit met zijn belastingplannen op een onverwachte kant van de mondialisering van kapitaalstromen en investeringen. Als de winstbelasting onder 25 procent zakt, wordt Nederland voor Japanse bedrijven een belastingparadijs en krijgen hier gevestigde leasebedrijven en financiële instellingen uit Japan een strafheffing. Wat doet Nederland? Belangrijke investeerders zoals Japanners pesten, of net boven 25 procent winstbelasting stoppen?

Foto Chris Keulen Nederland, Heerlen, 01-04-2003 Kisten met blauwe belastingenveloppen met daarin de aangiftebiljetten 2002 in de kelders (de poststraat) van het belastingkantoor in Heerlen. In de Limburgse vestiging komen uit het hele land de aangiften binnen die nog per biljet worden gedaan (dus niet elektronisch of via email). Het is er nu topdrukte. Foto: Chris Keulen Keulen, Chris

mei 2006 Belasting blijft links

Over een jaar zijn er verkiezingen, daarna komt het nieuwe kabinet. Wint de PvdA dan gaat de winstbelasting niet verder omlaag. Winst blijft rechts en belasting heffen blijft links. Wint de VVD dan is het even spannend. Wanneer de Verdonk-vleugel aan het langste eind trekt, gaat de inkomstenbelasting omlaag. 'Ik wil dat mensen weer plezier hebben als ze naar hun loonstrookje kijken', zei Verdonk toen ze zich als kandidaat VVD-leider lanceerde op de bouwRai. Wint de sectie-Rutte dan gaat de winstbelasting zeker omlaag. Rutte wil de economische koek vergroten en in die visie passen lagere winstbelastingen. Jammer voor de Japanse bedrijven, maar de staatssecretaris van Onderwijs kan altijd proberen in hun plaats meer Chinese ondernemingen naar Nederland te lokken.

mei 2011 Belastingverhoging

Nieuwe verkiezingen. Alle grote partijen zijn voor belastingverhogingen, om te beginnen de winstbelasting. Het mondiale klimaat is radicaal gewijzigd, nadat de Chinese economie is ingestort doordat de Olympische Spelen in Peking op een financiële ramp zijn uitgelopen. Hogere lonen en hogere belastingen om de noodzakelijke investeringen in infrastructuur te betalen. De grote fiscale sprong voorwaarts maakte een eind aan de internationale race naar de laagste belastingtarieven. Internationale bedrijven overwegen zich nu terug te trekken uit China. Regeringsleiders reageren rap. China verhoogt de belastingen, dan wij ook. Opluchting alom onder politici: eindelijk meer financiële ruimte om de onverbiddelijke vergrijzing te betalen.

    • Menno Tamminga