Compensatie roofkunst voor Britse erfgenamen

LONDEN, 8 mei. De nazaten van de joodse Britse kunstverzamelaar Arthur Feldmann krijgen 175.000 pond compensatie van de regering omdat vier tekeningen uit diens collectie in 1939 door de nazi's werd gestolen bij de inval in Tsjechoslovakije. De restitutiecommissie die deze zaak onderzocht, heeft de Britse regering geadviseerd wetten aan te nemen die de teruggave van roofkunst regelen. Zowel Feldmann als zijn vrouw overleden in de oorlog. Uiteindelijk kwamen de tekeningen - van Niccolo dell`Abbate, Nicholas Blakey, Martin Johann Schmidt en een volgeling van Martin Schongauer - terecht in het British Museum, dat ze op een veiling bij Sotheby`s kocht in 1946 en geen idee had van de besmette herkomst; de erfgenamen vinden dat ze daar mogen blijven.