Cheney: Balkanlanden in de NAVO

Kroatië, Albanië en Macedonië moeten lid worden van de NAVO. Dat heeft de Amerikaanse vice-president Dick Cheney gisteren gezegd; hij noemde geen tijdstip waarop de drie landen tot de NAVO zouden moeten toetreden.

Cheney bezocht gisteren in de Adriatische kuststad Dubrovnik een top van de premiers van de drie landen. Kroatië, Albanië en Macedonië ondertekenden in 2003 met de Verenigde Staten het zogenoemde 'Adriatische Handvest' om de integratie van de Balkanlanden in de NAVO te vergemakkelijken. Cheney prees de drie regeringen voor hun samenwerking met de NAVO en de Amerikanen bij missies in Afghanistan en Irak en zei dat de NAVO zich 'verjongt' als de drie toetreden.

De Albanese premier, Sali Berisha, zei in Dubrovnik dat zijn land 'elke prijs' zal betalen om te voldoen aan de voorwaarden voor toetreding tot de NAVO. Zowel Berisha als zijn Kroatische collega Ivo Sanader en zijn Macedonische collega Vlado Buckovski onderstreepte in Dubrovnik dat het lidmaatschap van de NAVO een 'strategisch doel' van zijn land is. Dat lidmaatschap zou in 2008 een feit moeten zijn.