Blangé en Zwerver krijgen leiding over volleybalploeg

Peter Blangé (41) is vanochtend in Rotterdam gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands mannenvolleybalteam.

De overeenkomst die de trainer van landskampioen VC Nesselande met de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) heeft gesloten, geldt in principe voor de periode tot en met de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Blangé wordt geassisteerd door Ron Zwerver (38), die na zijn vertrek als technisch directeur van Omniworld uit Almere, vorig jaar oktober, aan zijn eerste baan als trainer begint. Erik Gras, Blangé's assistent bij Nesselande, en Redbad Strikwerda, de tweede trainer van Dynamo uit Apeldoorn, completeren de nieuwe trainersstaf. Arnold van Ree, de hoofdtrainer van Dynamo, wordt de coach van het schaduwteam, waarin jonge spelers worden opgeleid voor de nationale ploeg.

Met de aanstelling van het duo Blangé-Zwerver grijpt de NeVoBo terug op de periode dat de Nederlandse volleyballers uitermate succesvol waren, met de gouden medaille bij de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta als hoogtepunt. Blangé en Zwerver staan model voor de generatie spelers die Nederland van een onbetekenend volleyballand tot de beste ter wereld maakte. Blangé was als spelverdeler de regisseur van het team en door zijn persoonlijkheid de regisseur van het succes. Zwerver gold in die tijd als de beste aanvaller ter wereld.

De keus voor Blangé als bondscoach lag voor de hand, omdat hij in Nederland als enige trainer de capaciteiten, het gezag en de status heeft het afgegleden Nederlands team terug te brengen aan de internationale top. Nadat hij in 1999 als speler was gestopt en korte tijd als sportbestuurder bij sportkoepel NOC*NSF actief was geweest, werd hij in 2003 coach van Nesselande. En ook daar was hij succesvol. Onder Blangé werd de Rotterdamse club drie keer op rij landskampioen en haalde het team vorig jaar de final four van de Top Teams Cup in Athene, waarin het tweede werd.

Blangé werd aangezocht door Joop Alberda, de tijdelijke technisch directeur van de NeVoBo. Dat de onderhandelingen lang hebben geduurd, had te maken met de eis van Blangé om clubtrainer te blijven en de wens van de bond om een fulltime coach aan te stellen. Het probleem was evenwel dat het Nederlands sportief ver is weggezakt en de bond te armlastig is een internationaal hoog aangeschreven coach te kunnen contracteren. In wezen had de NeVoBo geen andere keus dan Blangé aan te stellen en zijn voorwaarden te accepteren.

Voor Zwerver biedt zijn functie een kans (internationale) ervaring op te doen als coach. Hij heeft weliswaar een verleden als topspeler en weet van zijn werk bij Omniworld hoe de zaken rond een team georganiseerd moeten worden, maar met het handwerk van een trainer was hij nog niet vertrouwd. Zwerver volgde recentelijk de trainerscursus voor oud-spelers, die vanochtend voorafgaande aan de presentatie van Blangé hun diploma kregen uitgereikt.

Blangé benadrukte tijdens de presentatie in het Rotterdamse Parkhotel dat hem na twee mislukte onderhandelingen geen andere keus restte dan nu wel bondscoach te worden, omdat het Nederlandse volleybal er in zijn ogen internationaal slecht voorstaat.

Blangé: 'Het was nu of nooit, omdat ik er niet aan had moeten denken wat er met het Nederlands team zou zijn gebeurd als we op de oude voet waren doorgegaan. We vinden dat we met elkaar onze verantwoordelijkheid moesten nemen. We willen onszelf niet verwijten dat het helemaal misgaat. We gaan eerst aan de slag en zullen zien of we op korte termijn de cultuur kunnen herstellen om de weg naar topacht van de wereld in te slaan. Want er is op dit moment niet één volleyballer met een Nederlands paspoort die ook maar in de buurt van de wereldtop komt.'

    • Henk Stouwdam