Bij tweede Pluk-show doet zaal mee

Aagje kan Pluk niet vinden, en dus moeten we haar eerst helpen zoeken. Zodra hij opduikt in de zaal, kan haar verjaardagsfeestje beginnen. Mevrouw Helderder, haar moeder, is wel een beetje streng, maar verder lijkt alles goed te gaan. Tot er opeens een onaangekondigde gast aanklopt. Hij heet Spijtebijt en kan het niet laten om mensen in de neus te bijten, omdat hij door twee beren is opgevoed. 'Ik bijt omdat ik bang ben, dat is me aangeleerd', zegt hij. En plots verschijnen ook die twee beren, hetgeen paniek veroorzaakt in de hele Petteflet.

Drie jaar geleden ensceneerde regisseur Bruun Kuijt een musicalversie van het beroemde boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Een jaar later verscheen er onverwacht nog een tweede Pluk-boek, want in de nalatenschap waren nog enkele niet gebundelde hoofdstukken gevonden.

Die tweede bestseller is nu de basis van een tweede theatershow. Hij is anders dan de eerste: niet alleen omdat het verhaaltje ietwat in de schaduw van het oerboek bleef staan, maar ook omdat Kuijt ditmaal een andere toon aanslaat. Pluk van de Petteflet was een familiemusical, maar Pluk redt de dieren mikt nadrukkelijk op bezoekertjes van peuterformaat. Eerst moet Pluk worden gezocht, later worden er tekeningen uit de zaal opgehaald, en ook op andere momenten doet zich enige publieksparticipatie voor.

Op het toneel staat een metershoog boek, waarvan telkens de pagina's worden omgeslagen als er een ander decor is vereist. Dat doen de zes acteurs zelf, snel en efficiënt, zodat de vaart er voortdurend in blijft. De pagina's vertonen tekeningen in een losse krabbelstijl, die in niets aan de oorspronkelijke illustraties van Fiep Westendorp doen denken.

De spelers zijn wel als echte Fiep-types zijn uitgedost: Marijn Klaver, Floor van Randwijk en Kim van Zeben als respectievelijk Pluk, Aagje en Spijtebijt, en Wil van der Meer, Joanne Swaan en Rein Hofman als de volwassenen die, zoals vaker in het kinderoeuvre van Annie Schmidt, karikaturale trekken vertonen. Van der Meer, die samen met Kuijt ook het charmante scenario schreef, is als de bedrijvige Meneer Pen de beste komediant van deze show.

De melodietjes van Peter van Hintum lopen soms wat stroef en klinken op de geluidsband wat blikkerig, maar echt storend kan ik dat niet vinden. Ook in dit nieuwe Pluk-avontuur is weer meer dan genoeg te beleven.

Voorstelling: Pluk redt de dieren, door stichting SIP. Regie: Bruun Kuijt. Gezien: 3/5 in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 11/6 en volgend seizoen. Inl. 0900-9203, www.ntk.nl
    • Henk van Gelder