Beroofd en ontvoerd na date via internet

Een 29-jarige Amsterdammer die via internet een afspraak had gemaakt met een vrouw, is afgelopen vrijdag ontvoerd en beroofd van zijn pinpassen. De politie van Gelderland heeft inmiddels twee mannen en een vrouw aangehouden, die ervan verdacht worden de Amsterdammer te hebben ontvoerd.

De man had via internet contact gelegd met een vrouw en zij hadden afgesproken elkaar rond tien uur 's avonds op de parkeerplaats van een voetbalveld in Baak (gemeente Bronckhorst) te ontmoeten, zo meldt de politie. Toen de man daar uit zijn auto stapte, werd hij overmeesterd door twee mannen, van wie er een een vuurwapen had. Hij werd gedwongen om achterin zijn eigen auto te stappen en zijn pinpassen af te geven. Op verschillende plaatsen is geprobeerd met deze passen te pinnen. Onderweg stapte ook de vrouw met wie het slachtoffer de afspraak had gemaakt in de auto.

Volgens de politie is de man rond één uur 's nachts langs de snelweg uit de auto gezet. Hoeveel geld er is opgenomen, is nog niet bekend. De politie wil niet zeggen via welke website de man en de vrouw contact hadden gelegd en of het om een gewone relatiebemiddelingssite ging of een site voor erotische contacten.

De beroving maakt duidelijk dat internetdating niet zonder gevaar is. 'Spreek voor een eerste contact altijd af op een veilige locatie', geeft een woordvoerder van de politie in Gelderland als algemeen advies. 'In een stationsrestauratie of in een drukbezochte binnenstad.'

Recentelijk werd bekend dat vrouwen na een internetdate regelmatig last hebben van stalking. Ze proberen het contact of de relatie te beëindigen, maar worden dan via internet of per telefoon achtervolgd door de man met wie ze contact hadden.

Ook daar is het advies: wees voorzichtig en geef niet te snel privé-informatie als een adres en een telefoonnummer.

Contact leggen op internet kan eenvoudig met schuilnamen vanaf anonieme webadressen. Bij grote internetbedrijven als msn, yahoo en google zijn anoniem webadressen te openen.

Ook de meeste gebruikers van datingsites werken anoniem.