'Bandstoten is net als de steeplechase'

Biljarter Jean-Paul de Bruijn is voor de vijfde keer Europees kampioen bandstoten geworden.

Biljarter Jean-Paul de Bruijn (41) is gisteren voor de vijfde keer Europees kampioen bandstoten geworden. De Bruijn won in de finale van de Duitser Fabian Blondeel, een voormalig kampioen in de klassieke discipline. Getuige de scores kwam de Nederlandse biljarter niet in gevaar tijdens het toernooi in het Belgische Kortrijk. Deze week doet De Bruijn in het Turkse Antalya mee aan een wereldbekerwedstrijd driebanden.

Hoe gemakkelijk was uw EK?

Jean-Paul de Bruijn: 'Ik ben me bewust van de kille cijfers: in vijf partijen heb ik 750 caramboles gemaakt waar mijn tegenstanders gezamenlijk 144 punten haalden. Maar zelf heb ik het gevoel dat ik nog nooit gemakkelijk heb gewonnen. Mijn kenmerk schijnt te zijn dat ik ieder punt wil maken, ook al sta ik ver voor. Ik voel me niks beter dan mijn tegenstander en ben ook kwetsbaar. Iedere biljarter heeft mindere dagen. Daardoor ben ik na drie gewonnen EK's ook een jaar derde geworden. Je moet je ieder jaar weer bewijzen, omdat er geen wereldranglijst is. Bandstoten kent alleen een nationaal en een Europees kampioenschap. Een WK werd acht jaar geleden voor het laatst gehouden.'

Geen WK, geen wereldranglijst. Is bandstoten ingedut?

'Dat zou ik niet willen zeggen. Driebanden is gewoon populairder en belangrijker. Vergelijk het met de 100 meter sprint en de 3.000 meter steeplechase. Het ene is hot, maar maakt het andere voor een kleiner publiek niet minder interessant. In Spanje en Frankrijk is bandstoten trouwens best populair. Het wordt door kenners vaak gezien als meer technisch dan driebanden.'

Wat zijn uw verwachtingen voor de wereldbekerwedstrijd driebanden?

'Als ik naar mijn kunnen presteer, kan ik het iedereen lastig maken, ook toppers als Jaspers, Blomdahl en Sanchez. Momenteel ben ik de nummer vijf van de wereldranglijst en de nummer twee van het afgelopen WK. Hopelijk spelen we niet in zo'n klein zaaltje als afgelopen weekeinde; volgepakt met publiek, tv-lichten op de tafel en een plat dak waar de zon op stond. Ik stond enorm te zweten en dan kan een partij erg lang duren.'