Avondje cha-cha-cha eindigt in zwemvest

Norbert van der Glas zag zijn bedrijfsjubileum op cruiseschip The Calypso door brand eindigen in evacuatie.

Het zou zijn weekeinde worden. Eentje om nooit te vergeten. Op de stampvolle, speciaal voor het 20-jarig jubileum van zijn bedrijf Cruise Travel gehuurde schip The Calypso, zou directeur Norbert van der Glas aan zijn klanten laten zien wat zijn bedrijf in huis heeft. Het programma van de vierdaagse cruise vol dans en muziek zou zaterdagavond het absolute hoogtepunt bereiken met een exclusief optreden van operazanger en televisiepresentator Ernst Daniël Smid. Op volle zee.

Dancing on the seas, luidde de slogan waarmee Cruise Travel 454 Nederlanders binnenhaalde. Het vrijdagavondprogramma draait om de cha-cha-cha. Dansles op een schip, tot in de vroege uurtjes. Hoe mooi kan het leven zijn, denkt Van der Glas als hij vrijdagnacht tegen vieren de bruisende bar verlaat. Op dat moment bekruipt hem een naar gevoel. Er hangt een brandlucht en de gang vult zich met rook. De 38-jarige directeur en mede-eigenaar van het reisbureau weet dat het fout zit als hij de kapitein zijn personeel hoort instrueren over de noodprocedure.

Hij gaat naar zijn kamer om vrouw en dochter te waarschuwen en nog geen kwartier later staan zij samen met 450 andere gasten op de dek van het cruiseschip met een zwemvest aan te wachten op wat er komen gaat.

Als tegen vijf uur het sein brandmeester wordt gegeven en niemand gewond is geraakt bij de evacuatie naar het dek en het blussen van de brand, maakt de vertwijfeling bij Van der Glas plaats voor opluchting. Over de manier waarop de 246 personeelsleden van het schip zich hebben gehouden. Het feit dat onder de passagiers geen paniek is ontstaan. Al pratend met zijn gasten, voelt hij trots opkomen. In een paar uur is er een speciale band ontstaan, merkt Van der Glas.

Om elf uur 's ochtends wordt het schip vrijgegeven. De meeste mensen blijven hangen in de lounge. Pas na de brunch trekken veel passagiers zich terug om even bij te slapen. De Calypso wordt dan door een sleepboot naar Southampton gedirigeerd waar het schip rond acht uur 's avonds Britse tijd aankomt. Daar begint de Britse inspectie meteen met een onderzoek.

De gasten worden per bus naar hotels in Southampton gebracht. Het optreden van Ernst Daniël Smid, is uiteraard afgelast. Net als de tweede speciale jazz-cruise die gisteravond had moeten beginnen.

Gisteren is het reisgezelschap teruggekomen naar Rotterdam. Per vliegtuig. Voor Norbert van der Glas is dat een teleurstelling. Hij was liever per schip gegaan.

    • Jan Meeus