Apple wint rechtszaak van Beatles

De Beatles hebben de rechtszaak verloren die ze tegen computergigant Apple hadden aangespannen. Directeur Neil Aspinall van Apple Corps, de platenmaatschappij die de Beatles in 1968 oprichtten, maakte deze week bekend dat het bedrijf aanstalten maakt de muziek van de Beatles geschikt te maken voor internet.

De Beatles wilden hun muziek niet op internet zetten, en vonden dat Apple hun logo misbruikte voor de online verkoop van muziek (van anderen) via iTunes. Maar volgens de Britse rechter gebruikt Apple het logo in verband met zijn winkel, niet met de muziek zelf, en maakt zich dus niet schuldig aan overtreding van de overeenkomst die Apple en Apple Corps in 1991 sloten.

In 1981 sloten ze al een overeenkomst, maar naarmate Apple zich meer in de wereld van de entertainment begaf wilde het de afspraken verruimen. Dat leidde tot een rechtszaak in 1989. Na twee jaar juridische strijd sloten ze een deal waarbij Apple dse zaak schikte met een bedrag van rond de 17 miljoen pond.

Met de komst van de iPod in 2001 en de online-winkel iTunes in 2003 laaide de kwestie weer op.