Alom tevredenheid over Korfbal League

DOS'46 is dankzij een 29-19 overwinning tegen Dalto korfbalkampioen in zaal.

De nieuwe Korfbal League is een sportief succes, maar kan nog wat publiciteit gebruiken.

André Kuipers (links) scoorde in de finale elf keer. Foto Pro Shots 06-05-2006 korfbal finale korfbal league / dalto - dos 46 , rotterdam - De korfballers van DOS'46 zijn voor het eerst sinds 1982 weer kampioen in de zaal geworden / andre kuipers in duel met adriaan van dijk Hoogendoorn, Ronald

Wat publiciteit betreft valt er nog genoeg winst te behalen, maar in sportief opzicht is de eindbalans na een jaar Korfbal League positief. Daarover zijn spelers, coaches en bestuurders van het korfbalverbond het unaniem eens.

Meer strijd en spanning als gevolg van de nieuwe competitieopzet, waarin de tien beste zaalkorfbalteams van Nederland strijden om een plaats in de play-offs. En meer balwisselingen, meer doelpunten en een hoger speeltempo door de invoering van de 25-secondenregel.

'Aanvallender en attractiever korfbal', noemt international André Kuipers van DOS'46 de belangrijkste winst van de spelregelwijziging. Temidden van het feestgedruis in Ahoy' blikt Kuipers zaterdagmiddag, na de gewonnen finale tegen Dalto en zijn uitverkiezing tot 'korfballer van het jaar', terug op een geslaagd seizoen.

Eindeloos rond de korf 'tollen' is er met de komst van de 'schotklok' niet meer bij volgens Kuipers. De aanvallende ploeg moet binnen 25 seconden een schotpoging wagen waarbij de korf wordt geraakt; anders gaat de bal naar de tegenpartij. 'Er wordt beter geschoten en meer gescoord', vertelt de uitblinker, in de finale goed voor elf treffers. Dolenthousiaste fans feliciteren hem intussen met de eerste zaaltitel sinds 1982.

Over de nieuwe competitieopzet is Kuipers, met 94 doelpunten in de reguliere competitie topscorer van de club uit Nijeveen, ook positief. Geen twee poules met acht ploegen zoals voorheen, maar één 'league' met tien teams. Door de afgenomen krachtsverschillen tussen de teams kon het publiek afgelopen seizoen genieten van 'meer topwedstrijden en een hoger niveau'.

Maar er zijn ook punten voor verbetering vatbaar, met het oog op meer vermaak voor de toeschouwers en meer aandacht voor de sport. Met het wegvallen van het eredivisievoetbal bij de NOS lift ook het korfbal, naast onder meer volleybal en basketbal, dit jaar mee met de uitzendingen tijdens de 'Finalemaand'. Voor het eerst was de zaalfinale dit seizoen live te zien op televisie, goed voor 143.000 kijkers. 'Dat is mooie reclame voor de sport. Korfbal heeft tv-minuten nodig', weet Kuipers.

Bijkomend negatief gevolg was wel de timing van het jaarlijkse korfbalfeest in Ahoy'. Niet eind maart, zoals gebruikelijk, maar pas twee maanden na de laatste speelronde (4 maart) van de reguliere competitie. 'Eigenlijk kan het niet dat het publiek een aantal weken zonder korfbal zit.' Zelf speelde Kuipers zich in die tussenperiode in vorm voor de zaalfinale tijdens het door Nederland gewonnen Europees kampioenschap.

Onfortuinlijk is wel het voortijdig afblazen van het feest in Ahoy', waar korfbalverkiezingen en optredens van artiesten het 'product zaalkorfbal' verpakken. Doordat supporters bij wijze van grap het brandalarm meermaals laten afgaan, wordt het afsluitende optreden van Gerard Joling afgelast. Wat publiciteit betreft valt er inderdaad nog winst te behalen.

    • Pieter de Vries