7 redenen om thuis te blijven

1 leren

Dichten

via www.epibreren.com

Dichten en debuteren zijn te leren Hafid BOUAZZA,auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==Amsterdam,8 mei 2003 , voor M Magazine Mentzel, Vincent

De tijd dat je alleen kon dichten als je daarvoor in de wieg gelegd was, is voorbij. Dichten is geen gave. Dichten is een vak. En een vak kun je leren. Cursussen plezierdichten bestaan al jaren, maar nu zijn er ook lessen professioneel dichten: Leren debuteren met poëzie. Webloggroep De Contrabas en poëziedagblad Rottend Staal Online kwamen in februari met gratis digitaal studiemateriaal. Daarin leer je bijvoorbeeld wat je als aanstormend talent wél moet doen (nadenken waar je over schrijven wilt) en wat je vooral niet moet doen (roddelen, dronken worden of netwerken tijdens een uitvaartceremonie). De cursus is een duidelijke knipoog naar de lessen Literair Debuteren van literair agent Paul Sebes, waarvoor je flink moet betalen (ruim duizend euro) en een selectie moet doorstaan. De gratis variant van Contrabas en Rottend Staal is een prima alternatief. Dichten leer je er misschien niet van, maar wel dat debuteren geen kunst is. Al in hoofdstuk één krijg je de opdracht een gedicht te tikken en het te versturen naar lettertempel.nl, www.verhalensite.com of www.dichttalent.nl. Je debuut is een feit: 'Gefeliciteerd! Je hebt gepubliceerd.' (LN)

2 documentaire

Dokument: Communekid

Ned.1, 22.55-23.50u.

Toen haar moeder tot de beweging van Bhagwan toetrad was Maroesja zes jaar. Opeens kreeg ze de naam Ma Prem Chandra. Toen ze twaalf werd, stuurde haar moeder haar naar een kindercommune in Engeland, omdat de Bhagwan had gezegd dat opvoeden in gezinnen een beperkte geest oplevert. Daar kreeg Maroesja nauwelijks scholing. In deze openhartige documentaire confronteert ze haar moeder met hun verleden.

3 dramaserie

Koppels

Talpa, 22.40-23.35u.

Talpa herhaalt de Nederlandse dramaserie Koppels, een serie die minder aandacht heeft gekregen dan je gezien de goede acteurs en het aardige scenario zou mogen verwachten. Nadat Suzanne (Nienke Römer) is vreemdgegaan raakt haar huwelijk met Jeroen (Mattijn Hartemink) in een crisis. Ze proberen de scherven te lijmen. Ook tussen de andere koppels in de serie loopt niet alles vlekkeloos. Vanavond aflevering 4, Op vakantie.

4 survival

I shouldn't be alive: jaws of death

Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Een wildbeschermer achtervolgt stropers vanuit zijn sportvliegtuig. Hij vliegt lager en lager over een Afrikaans wildreservaat. Plotseling is er een heftige rukwind en crasht hij op de verlaten vlakte. Met verbrijzelde benen moet hij beschutting zien te vinden voor de brandend hete zon én de gevaren van de nacht. Hongerige roofdieren beginnen hem te omcirkelen. Een reconstructie.

5 ding

El torro

Te koop bij www.gadgetfabriek.nl, voor 29,90 euro

Zelfs voor ervaren thuiskoks is het bakken van de perfecte biefstuk geen makkelijke klus. Veel hangt af van de dikte en de kwaliteit van het vlees, maar ook de timing luistert nauw. Nu is er hulp uit onverwachte hoek. Deze goudglimmende stier zet je op zijn lange steel in de pan. Je stelt de dikte van het lapje vlees in (bijvoorbeeld 25 mm) en de gaarheid die je wil (bijvoorbeeld well-done). Als het schuim is weggetrokken leg je de biefstuk naast El Torro. De stier speelt een muziekje als het vlees moet worden omgedraaid. Als hij het nummer Bonanza gaat spelen, weet je dat je vlees klaar is. Klinkt een brandweersirene, dan is het hulpmiddel te warm geworden en moet je hem meteen uit de pan halen. Ok, de vormgeving had wat handiger gekund (de gouden stier wiebelt wat teveel op zijn steel), maar het idee is aardig. En de biefstuk om van te watertanden. (JL)

6 bruinen

Gezichtsbruiner bij pc-scherm

www.thinkgeek.com/stuff/41/usbtanner.shtml, 24,99 dollar

Goed, je zit de hele dag achter de computer. Dan heb je een goede reden om lijkbleek te zien. Om geen gezonde blos op je wangen te hebben of er zelfs nogal ongezond uit te zien. En dan krijg je een stoffig, of zelfs nerd-imago. Tuurlijk, het is heel begrijpelijk dat je een wit gezicht hebt als je dagenlang achter je pc vertoeft, maar je kan er ook wat aan doen, in plaats van je te verschuilen achter allerlei excuses. Er bestaan namelijk gezichtsbruiners die je aan je pc-scherm kan vastmaken. Deze zogenoemde USB Desktop Tanning Center komt in twee delen en is aan te sluiten op de USB-ingang. Om ervoor te zorgen dat je nog wel naar je scherm kan kijken en niet verblind wordt door de uv-stralen van deze nepzon, krijg je er ook een brilletje bij. Maar om er als een echte surf dude uit te zien, is het raadzaam om een grote, snelle zonnebril op te zetten. (ML)

7 Site-seeing

Nice flight

www.seatguru.com

Voordeel van een e-ticket is dat je bij het online inchecken zelf een beschikbare stoel in het vliegtuig kunt kiezen. Maar dan moet je wel even weten wat de beste plekken zijn. De website www.seatguru.com biedt wat dat betreft uitkomst. Je klikt luchtvaartmaatschappij en vliegtuigtype aan en er verschijnt een plattegrondje van 'jouw' vliegtuig. De stoelen aan boord zijn ingedeeld in groen (good seat), groen-geel (goed met minpuntje), wit (standaardstoel) en geel (be aware, wat in een vliegtuig nogal alarmerend overkomt maar gewoon betekent dat er sprake is van een klein ongemak zoals een stoel die niet helemaal achteruit kan). Rode stoelen daarentegen moet je echt niet hebben, dat zijn poor seats. Verder staat op de plattegrond waar de toiletten en nooduitgangen zijn en vind je per stoel specifieke details. Hou er wel rekening mee dat groene stoelen erg schaars zijn. (AH)

    • Lineke Nieber
    • Marleen Luijt
    • Janna Laeven