Zwarte roodstaart

Er is nauwelijks een andere vogel te noemen die als leefomstandigheid kent 'steden, dorpen, kliffen, industriegebieden'. Vooral die laatste biotoop spreekt tot de verbeelding. De Zwarte Roodstaart (Phoenicurus ochruros) is een vogel van steen, rotsen, muren, gebouwen. In het uitgestrekte groengebied van de Weerribben (Noord-Overijssel) ontdekte ik een boerderij met betonnen bebouwing en afgedankt roest. En daar toonde zich op een warme aprildag deze zwarte vogel met met gitzwarte keel, wit vleugelveld en opvallend trillende roestrode staart en rode stuit. Zijn nestelplaats zoekt hij in een steengrijze omgeving. Het mooiste verhaal is dat een paartje Zwarte Roodstaart eens broedde in een kraan, die in werking was. Dat het nest telkens van plaats veranderde, was voor de ouders geen belemmering. De combinatie van steenrood en fluweelzwart maakt deze waarneming onvergetelijk.

Zwarte roodstaart
    • Kester Freriks