Zowel NAC als Willem II begint goed

NAC en Willem II maken sinds gisteravond een goede kans in de eredivisie te blijven. Beide wonnen de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs met eerstedivisieclubs. NAC won de uitwedstrijd tegen Volendam met 2-1 en Willem II versloeg op de Vijverberg in Doetinchem De Graafschap met 1-0. Maandag zijn de returns en volstaat voor zowel NAC als Willem II een gelijkspel voor klassebehoud.

Trainer John Karelse van NAC had in de voorbereiding niets aan het toeval overgelaten. De selectie reisde een dag voor de wedstrijd al naar Noord-Holland om zich in alle rust op het duel met Volendam voor te bereiden. De oud-doelman liet de afgelopen week zelfs een mental coach op de spelers inpraten. Hij wil de Bredase club coûte que coûte in de eredivisie houden en daar zijn in zijn ogen alle beschikbare middelen voor geoorloofd.

Tegen Volendam begon NAC, mogelijk overgeconcentreerd, want in eerste helft maakte de Bredase ploeg een labiele indruk en stapelde het fout op fout.

Volendam profiteerde van de chaos en kwam na acht minuten op voorsprong door een doelpunt van Abdelhali Chaiat.

In de tweede helft gooide NAC de schroom van zich af en koos het vol overgave voor de aanval. Verdediger Patrick Zwaanswijk maakte in de 55ste minuut gelijk met een kopbal uit een hoekschop van spits Anouar Diba. Die speler zorgde er met een doelpunt in de 86ste minuut voor dat NAC op de valreep met de zege ging strijken.

Ook Willem II stelde de overwinning op De Graafschap in de slotfase veilig. In de 87ste minuut scoorde de Hongaarse invaller Zsombor Kerekes.

Hoewel het resultaat in Doetinchem perspectief biedt, kan trainer Kees Zwamborn niet tevreden zijn over het spel van Willem II; dat was bij vlagen dramatisch slecht.

In De Graafschap trof Willem II ook een betere tegenstander dan FC Zwolle de ronde ervoor. Voor de Doetinchemse ploeg kwamen de play-offs als een verrassing na een slecht seizoen. Trainer Gert Kruys vertrok in oktober en werd opgevolgd door Jan de Jonge. Vanaf dat moment ging het het langzaam beter met De Graafschap, dat nog steeds uitzicht op de eredivisie heeft.

Willem II had het bepaald niet gemakkelijk in Doetinchem. De Graafschap was met twee kopkansen, van Donny de Groot en Joost Volmer, het dichtst bij de openingstreffer. In de tweede helft lag het initiatief bij Willem II, maar grote kansen bleven uit. Totdat Kerekes kort voor tijd een fout van Luuk te Boekhorst afstrafte.