www.nrc.nl

Poppenstront. Woordhoek, de taalrubriek van Ewoud Sanders, gaat dit keer over de uitdrukking 'zo fijn als gemalen poppenstront'. 'Kent u die uitdrukking 'zo fijn als gemalen poppen-baba (stront)'? Dat laatste mochten wij in onze jeugd niet zeggen', schrijft lezer W. Riksen. Sanders antwoordt: 'Jazeker ken ik de uitdrukking! Sterker nog: het is een van mijn favoriete uitdrukkingen in het Nederlands. Helaas gebruik ik 'm niet zo vaak, maar dat komt doordat ik zelden in situaties verkeer waarin ik deze uitdrukking zou kunnen gebruiken. Zo fijn als gemalen poppe(n)stront betekent (aldus de Grote Van Dale): 'uiterst streng rechtzinnig'. Nu zou je dat in allerlei situaties kunnen gebruiken, maar doorgaans zeggen we dit van rechtzinnige christenen. En toeval wil dat ik in het dagelijks leven erg weinig met uiterst streng rechtzinnige christenen te maken heb.'

Bratz poppen, populair in 2005. Poppenstront. Woordhoek, de taalrubriek van Ewoud Sanders, gaat dit keer over de uitdrukking 'zo fijn als gemalen poppenstront'. 'Kent u die uitdrukking 'zo fijn als gemalen poppen-baba (stront)'? Dat laatste mochten wij in onze jeugd niet zeggen', schrijft lezer W. Riksen. Sanders antwoordt: 'Jazeker ken ik de uitdrukking! Sterker nog: het is een van mijn favoriete uitdrukkingen in het Nederlands. Helaas gebruik ik 'm niet zo vaak, maar dat komt doordat ik zelden in situaties verkeer waarin ik deze uitdrukking zou kunnen gebruiken. Zo fijn als gemalen poppe(n)stront betekent (aldus de Grote Van Dale): 'uiterst streng rechtzinnig'. Nu zou je dat in allerlei situaties kunnen gebruiken, maar doorgaans zeggen we dit van rechtzinnige christenen. En toeval wil dat ik in het dagelijks leven erg weinig met uiterst streng rechtzinnige christenen te maken heb.' www.nrc.nl/woordhoek In this photograph released by MGA Entertainment Friday, Feb. 10, 2006, are "Feelin' Pretty" Bratz dolls to be shown at the American International Toy Fair in New York. (AP Photo/MGA Entertainment) Associated Press

www.nrc.nl/woordhoek

Karel Appel. Hans Nijenhuis en Titia Ketelaar schrijven vrijwel dagelijks over de journalistieke keuzes die nrc.next maakt. Dit keer schrijft Nijenhuis over de berichtgeving over de dood van Karel Appel. 'Maak je een nieuwe krant met (overwegend) jonge journalisten, gaat de ene na de andere belangrijke zeer oude man dood.' De redactie had donderdagavond krap twee uur de tijd voor de berichtgeving over de dood van Karel Appel. Kan Nijenhuis een dag later tevreden zijn? 'Ik ben half tevreden. Tevreden omdat het groot afgedrukte schilderij op de pagina's In Beeld goed werkt. Half omdat het stuk ernaast duidelijk door een bewonderaar is geschreven, ik zou bijna zeggen: door en voor kenners. En niet echt die next-invalshoek.'

www.nrc.nl/nextlog