Wall Street naar hoogste niveau in zes jaar

De Dow Jones-index is gisteravond op het hoogste niveau in zes jaar gesloten. De graadmeter van de toonaangevende beurs in New York eindigde op het twee na hoogste punt in de geschiedenis. De index is slechts 150 punten verwijderd van het recordslot van 11.723 punten dat op 14 januari 2000 werd bereikt.

De beurs van New York kreeg vooral rugwind van de banencijfers die gisteren bekend werden gemaakt. De groei van de Amerikaanse werkgelegenheid bleek met 138.000 banen flink lager dan verwacht. Het temperde bij beleggers de angst voor inflatie en daarmee ook de angst voor ingrijpender renteverhogingen door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Analisten rekenen er nu op dat de monetaire autoriteiten de rente met 0,25 procentpunt zullen verhogen naar 5 procent. Het zou de zestiende verhoging van de rente op rij zijn in de Verenigde Staten. Komende week komen de bankiers van de Fed bijeen om een besluit te nemen.

Ook Amsterdam sloot de AEX-index 5 punt hoger op 472 punten, een winst van ruim 1 procent.