Vredesakkoord voor Darfur getekend

De Soedanese regering en de belangrijkste rebellenfactie in de west-Soedanese regio Darfur hebben gisteren een vredesakkoord getekend dat een eind moet maken aan het bloedige conflict in de regio. Twee kleinere rebellengroepen hebben de overeenkomst echter verworpen, ondanks zware internationale druk.

Het akkoord werd gisteravond getekend in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, na twee jaar moeizaam onderhandelen. Het wordt gesteund door de Afrikaanse Unie (die de tekst opstelde), de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Arabische Liga.

Volgens de Amerikaanse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Robert Zoellick, die de laatste dagen een sleutelrol speelde bij de onderhandelingen, is de volgende stap nu een VN-vredesmissie voor Darfur. De regering van Soedan was daar tegen, maar zei gisteren er toch mee in te stemmen nu er een akkoord is.

In 2003 namen de rebellenbewegingen in Darfur de wapens op tegen de regering in Khartoum. In de strijd met de door Khartoum gesteunde Arabische Janjaweed-milities zijn vele tienduizenden doden gevallen en zeker twee miljoen mensen ontheemd geraakt, vaak doordat hun dorpen werden platgebrand.

Het akkoord bepaalt dat er een staakt-het-vuren komt, dat de gevreesde Janjaweed-milities worden ontbonden, dat duizenden rebellen worden opgenomen in het Soedanese regeringsleger, en dat er een beschermingseenheid voor burgers komt. In drie deelstaten krijgen de rebellen een meerderheid in de volksvertegenwoordiging, maar ze krijgen niet een nationaal vice-presidentschap, zoals ze hadden gevraagd.

Terwijl de grootste factie van de Sudan Liberation Army (SLA) het akkoord tekende, weigerde een kleinere, rivaliserendefactie van de SLA ermee in te stemmen. Ook de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM) heeft de overeenkomst afgewezen, omdat zij geen genoegen neemt met de aanpassingen die gisteren onder zware diplomatieke druk gemaakt zijn. JEM hield vast aan de eis dat Darfur een vice-president zou mogen leveren. In plaats daarvan komt er nu een presidentieel adviseur.

Zoellick zei dat gisteren 'een belangrijke dag van hoop en kansen' kon zijn, maar dat het slechts een eerste stap was. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo prees SLA-leider Minni Minnawi als niet alleen een militaire leider, maar ook een staatsman. Obasanjo kondigde aan dat de internationale gemeenschap de groepen die niet getekend hebben onder druk blijft zetten zich er alsnog bij aan te sluiten.