Vluchten is nog mogelijk

Zuid-Afrika wordt een steeds populairder toevluchtsoord voor Nederlanders die iets te besteden hebben. Ze kopen er een villa, boerderij, safari-lodge of luxe appartement. Maar koopjes worden zeldzamer en juridisch advies is onontbeerlijk.

Het lonkend perspectief voor steeds meer welgestelde Nederlanders: ongerepte natuur, ruimte, luxe woningen, schone lucht en een zonnig klimaat in Zuid-Afrika.

Duizenden kilometers ongerept oceaanstrand, eindeloze bergketens, een klimaat waar de Côte d'Azur nauwelijks aan kan tippen, een relaxte bevolking, een West-Europese sfeer, goede restaurants en soms nog schappelijke onroerendgoedprijzen. Om die redenen kiest een steeds groter aantal Nederlandse rijken voor Zuid-Afrika voor de aankoop van een villa, een luxe strandappartement, een wijnboerderij of een avontuurlijke safari-lodge met, vanuit de tuin, toegang tot duizenden hectares wildernis met olifanten, zebra's, antilopen, leeuwen of giraffen. De een doet zijn aankoop om de vakanties in door te brengen, anderen gaan in Zuid-Afrika werken of er na hun pensionering wonen. 'De belangstelling zal alleen maar verder toenemen', voorspelt makelaar Mark van Gennep van Van Gennep Winters Makelaardij, een exclusieve vertegenwoordiging van het grote Zuid-Afrikaanse makelaarskantoor Pam Golding (178 vestigingen).

'Nederland zit helemaal vol en vergrijst, de kosten van levensonderhoud en de gezondheidszorg zullen hier alleen maar stijgen. In Zuid-Afrika heb je nog ruimte, totaal onvervuilde gebieden, een goede gezondheidszorg en een Angelsaksisch rechtssysteem. Nederlanders voelen zich er thuis. Het is voor welgestelde gepensioneerden om die reden een heel aantrekkelijke optie.'

De makelaar verwacht een extra opleving van de onroerendgoedmarkt als het wereldkampioenschap voetbal in 2010 in Zuid-Afrika wordt gehouden. 'Alle ogen zullen dan op Zuid-Afrika gericht zijn. Dat zal de vraag een push geven.'

De meeste Nederlanders strijken neer rond Kaapstad, de oude VOC-kolonie. Dit vooral om de gemoedelijke en herkenbare oud-Hollandse sfeer. Kaapstad is een koloniaal aandoende metropool met drie miljoen inwoners. De stad ligt tussen de Atlantische en Indische Oceaan, 40 kilometer van Kaap de Goede Hoop.

Het maandblad Quote bericht deze maand over diverse bekende Nederlanders die er al luxe onderkomens kochten. Zo liet de Haagse makelaar Hans Nadorp een riant onderkomen bouwen in de chique wijk Constantia in de heuvels boven Kaapstad. Ondernemer John Blokland kocht een per skilift bereikbaar, ultraluxe appartement met zwembad en uitzicht over de gewilde Clifton Beach. En oud Sky Radio-baas Ton Lathouwers besteedde bijna 2,5 miljoen euro aan een appartement met oceaanzicht en decoratieve stukken rots die door zijn marmeren vloeren steken.

'Bij de Kaap zit een grote Nederlandse enclave', weet makelaar Gabriëlla van Strien van Kappelle Makelaars uit Hilversum, die voorheen in Kaapstad woonde en er nu met diverse makelaarskantoren samenwerkt.

Volgens haar ontdekken Nederlanders nu ook die route. Dit is de horizontale strook zuidkust die 150 kilometer rechtsonder Kaapstad begint en 500 kilometer verder eindigt bij Port Elizabeth. Van Strien: 'Langs de Garden Route bouwen ze schitterende woongemeenschappen met Palmer of Jack Nicklaus golfcourses.'

Pal aan de fraaie kusten bij George en Knysna. De aankoopprijs van dit soort luxe, beveiligde en van alle gemakken voorziene bouwprojecten loopt tegenwoordig wel in de papieren. Kon je een paar jaar geleden nog goedkoop slagen in Zuid-Afrika, binnenkort heeft Van Strien, voor 300.000 tot 400.000 euro per woning inclusief kosten, een nieuwbouwproject in Somerset-West in de verkoop.

Deze plaats ligt rechtsonder Kaapstad aan de voet van de befaamde wijnroute. Heb je minder te besteden, dan kun je volgens Van Strien vanaf een ton (exclusief kosten koper en servicekosten van 100 tot 300 euro per maand) slagen in een van de nieuwe lock-up & go-objecten aan de kust boven Kaapstad. Ook dit zijn beschermde woongemeenschappen, maar dan zo'n twee kilometer van de kust met veel luxe flatgebouwen, brede zandstranden en prachtige winkelcentra.

Van Strien: 'Het doet denken aan Kijkduin bij Den Haag.' Avontuurlijker is een safari-lodge. Dat is een landelijke woning in of nabij een wildpark. Voor een kwart miljoen euro heb je volgens Van Strien een gemakkelijk te verhuren (vakantie)woning op 9.000 vierkante meter eigen grond nabij het Krugerpark en grenzend aan een drinkplaats voor zebra's met krokodillen.

Grotere lodges of aandelen in een van Zuid-Afrika's echte wildreservaten komen ook regelmatig op de markt. Een van de duurste aanbiedingen op dit moment is de Khumbala-lodge in het wildpark Welgevonden, dat eigendom is van miljardair en weldoener Paul Fentener van Vlissingen. Sommige Nederlanders investeren liever in een boerderij of hotelletje. Volgens Van Strien kost dat laatste gauw zo'n zes ton. 'Ik raad absoluut af om zomaar iets te kopen', waarschuwt ze. 'In Nederland heeft een emotionele aankoop meestal geen ernstige financiële consequenties. Maar in Zuid-Afrika staat onroerend goed vaak langer te koop en heb je andere wetgeving rond eigendom, registratie en belastingen. Begeleiding en betrouwbaar juridisch advies is essentieel.'

    • Erica Verdegaal