Veteranen salueren voor de burgemeester

Geen koninklijke hoogheden gisteren bij het vrijheidsdefilé in Wageningen. Wel zo'n 1200 oorlogsveteranen, ook al was er dit jaar voor het eerst geen officieel veteranendefilé.

Zo'n 1.200 veteranen uit de Tweede-Wereldoorlog liepen gisteren mee in het vrijheidsdefilé in Wageningen. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold. wageningen 05-05-2006 bevrijdingsfeest foto rien zilvold salueren
Zo'n 1.200 veteranen uit de Tweede-Wereldoorlog liepen gisteren mee in het vrijheidsdefilé in Wageningen. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold. wageningen 05-05-2006 bevrijdingsfeest foto rien zilvold salueren Zilvold, Rien

Wageningen, 6 mei. - Veteraan De Bie heeft vanuit zijn oorlogsjeep midden in de stoet goed zicht op de situatie. 'Dit vrijheidsdefilé doet sterk denken aan de parades die net voor en na de Tweede Wereldoorlog plaats hadden: informeel, chaotisch en gezellig.' Sinds vorig jaar is er geen officieel veteranendefilé meer in Wageningen, daarvoor in de plaats is nu het 'vrijheidsdefilé' gekomen. Ongeveer 80.000 bezoekers kwamen kijken.

Nooit eerder reden er jeeps, trucks en tanks uit de Tweede Wereldoorlog mee tijdens het defilé. Tussen de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië lopen ook groepen vertegenwoordigers van Amnesty International, het Rode Kruis en War Child.

'Het gaat op deze dag niet meer alleen om de veteranen', zegt burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. 'Onze thema's vrijheid, vrede en veiligheid, zijn thema's die ook deze groepen specifiek uitdragen. Dit is het defilé nieuwe-stijl.'

Het veteranendefilé in Wageningen, de plaats waar Duitsland in 1945 de capitulatie ondertekende, werd jarenlang afgenomen door Prins Bernhard. Nadat hij in december 2004 overleed, nam Prins Willem Alexander vorig jaar voor één keer de honneurs waar. Daarna besloot het kabinet een nationale veteranendag in te voeren, op 29 juni, de geboortedag van Prins Bernhard. Niet in Wageningen, maar in Den Haag. In Wageningen zijn ze daar niet blij mee. 'Het is jammer dat het kabinet ons het veteranendefilé heeft afgenomen', zegt Rumund. 'Wageningen heeft een grote rol gespeeld in de oorlog. Maar wij gaan er gewoon mee door, en de komende jaren zal dat niet anders zijn. We doen het alleen op een andere manier.'

Voor de veteranen geen saluut meer naar Prins Bernhard of Willem Alexander daarom, maar naar de burgemeester van Wageningen en commissaris van de koningin Clemens Cornielje. Ook nemen de jongere veteranen, uit bijvoorbeeld Bosnië en Libanon, dit jaar geen deel aan het defilé. 'Het is jammer dat het allemaal wat minder officieel is', zegt veteraan De Bie door het raampje van zijn jeep. 'Maar ik ben zeer blij dat dit eerbetoon nog steeds in Wageningen bestaat. Hier is de capitulatie getekend, dus wij horen hier te herdenken.'

Wim Vaders, 89 jaar, neemt te voet aan het defilé deel. Vaders vocht aan Engelse zijde mee tijdens de landing in Normandië. Hij rust even uit, zittend in het gras langs de kant van de weg. 'We zijn nog maar met z'n tienen uit Normandië over', peinst hij hardop. 'En vorig jaar waren we hier volgens mij nog met tweeduizend veteranen. Het wordt elk jaar minder.'

'Maar het defilé moet blijven bestaan zolang het kan', vindt Tjip Broersma, die langs de route van het vrijheidsdefilé woont. 'Dit is een belangrijke dag voor Wageningen. Op koninginnedag komt hier haast niemand, omdat iedereen weet dat bevrijdingsdag de grote dag is.'

'Het is te zien dat het minder belangrijk is dan andere jaren', zegt Annelies van der Heijden, Broersma's vrouw. 'Andere jaren kwam het altijd live op televisie. Zodra het begon, liepen wij naar buiten. Maar nu is dat helaas niet meer.'

    • Patee van Zweden