Uribe: met microchip illegalen opsporen

De regering van Colombia heeft voorzichtig met de gedachte gespeeld om bij burgers die voor seizoenswerk naar de VS vertrekken een microchip in te planten. Dit heeft president Álvaro Uribe gisteren halfslachtig erkend. Veel Colombianen laten hun tijdelijke werkvisa verlopen en kiezen voor een Amerikaans leven in de illegaliteit. Via de chip zouden de autoriteiten de migranten makkelijker moeten kunnen opsporen.

Uribe zou de maatregel vorige maand hebben voorgesteld tijdens een overleg met twee Amerikaanse senatoren. Een van hen, de vooraanstaande Republikein Arlen Specter, sprak op 25 april in het Congres over Uribes uitlatingen. In de VS woedt sinds enkele maanden een verhit debat over grenscontrole, migratiebeperking en de behandeling van de circa 12 miljoen illegalen in het land. Specter vertelde collega's van zijn scepsis over de uitvoerbaarheid en effectiviteit van het plan.

Na eerst stellig te hebben ontkend, gaf Uribe gisteren tegen het lokaal station CityTv toe, dat hij met de Amerikanen sprak over migratiebeleid en de mogelijkheden van moderne technologie.

Uribe: 'Ik heb gezegd dat wanneer de VS met de nieuwe technologische ontwikkelingen, met computers, met chips niet kunnen bepalen waar een seizoenswerker uithangt. [...] Waar staan we dan?' Op de vraag of hij hiermee impliceerde om microchips in te planten bij deze tijdelijke arbeidskrachten had de president 'niets meer toe te voegen'.

28 mei zijn er presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Al maanden torent Uribe in de peilingen hoog boven de concurrentie uit. De ophef over de microchip brengt zijn herverkiezing naar verwachting niet in gevaar.