Tweede extreme partij in regering Polen

De Poolse regering heeft gisteren onverwacht een tweede extremistische partij, de ultra-katholieke en anti-Europese Liga van Poolse Families (LPR), in haar gelederen opgenomen. Daarmee is na een impasse van zeven maanden alsnog een werkbare meerderheid in het parlement ontstaan.

Vorige week sloot de moralistisch conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) al een akkoord met de populistische boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging). Andrzej Lepper, de leider van Samoobrona, verwierf in de jaren negentig faam met gewelddadige boerenblokkades.

LPR-leider Roman Giertych was eerst tegen regeringsdeelname, maar ging overstag nadat een groep muiters uit zijn partij zich achter premier Kazimierz Marcinkiewicz schaarde. Giertych is een zeer vrome katholiek, die fel tegen homoseksualiteit, euthanasie en abortus is. Hij is tegen de invoering van de euro, zijn partij geldt als fel nationalistisch.

Om alle coalitiepartners tevreden te stellen zijn drie nieuwe ministeries gecreëerd. De Poolse regering heeft nu bovendien vier vice-premiers, onder wie Giertych en Lepper. PiS, de partij van president Kaczynski, streeft naar een morele revolutie en wil alle instituties in Polen zuiveren van onwenselijke invloeden. De partij won vorig jaar nipt de verkiezingen en regeerde sindsdien met een minderheidsregering. Eerdere onderhandelingen met Samoobrona en LPR mondden uit in ruzies.

Met Samoobrona en de LPR beschikt PiS over een meerderheid van vijftien zetels in het 460 zetels tellende parlement. Lepper wordt minister van Landbouw. Giertych wordt minister van Onderwijs en noemde gisteren drugsbestrijding en meer patriottisme op school als speerpunten van zijn beleid.

De financiële markten bleven gisteren rustig. Het aanblijven van Zyta Gilowska als minister van Financiën wordt een bemoedigend teken gevonden. Gilowska geldt als economisch liberaal. Vorige week stapte de internationaal gerespecteerde Stefan Meller op als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij naar eigen zeggen weigert om samen met Lepper in een regering te zitten.