Tsjernobyl

Naar aanleiding van het artikel 'Nucleaire charmes' van Coen van Zwol vergelijkt Prof. dr. ir. H. van Dam de straling in het gebied rond Tsjernobyl met de straling die men ontvangt tijdens de vlucht erheen (Zaterdags Bijvoegsel van 29/4/06).

Een dagje in de omgeving van Tsjernobyl (een paar uur op de zwaarst vervuilde plaatsen) geeft inderdaad een vergelijkbare stralingsdosis als een paar uur in het vliegtuig van Amsterdam naar Kiev. Voor mensen die in die omgeving wonen is het echter een ander verhaal. De radioactieve straling die zij rechtstreeks ontvangen ligt ruim boven de jaarlijkse dosis die internationaal veilig wordt geacht. Daarnaast wordt de bevolking ook aan radioactiviteit blootgesteld door het eten en drinken van vervuild voedsel. Niet voor niets is een zone van 30 km rond de ontplofte reactor nog steeds afgesloten, en worden ook dorpen ruim buiten die zone niet meer bewoond.

    • Greenpeace Nederland
    • Dr. Rianne Teule