Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat tussen columnist en oud-minister Marcel van Dam en PvdA-econoom Flip de Kam over de plannen van PvdA-leider Wouter Bos om AOW'ers ook voor de AOW te laten betalen. Verder een gesprek met hoogleraar geopolitiek en energiemanagement Coby van der Linde over olie, gas, politiek, benzineprijzen en overnames in Europa door het Russische bedrijf Gazprom. Ned.3, 12.05-13.00u.

Speciale jubileumquiz van het programma De rijdende rechter dat tien jaar bestaat. Bekende Nederlanders onder wie Nelleke Noordervliet, Maurice de Hond, Ella Kalsbeek, Annette Nijs, Agnes Jongerius, Henny Stoel, André Rouvoet, Nelli Cooman en Hanneke Groenteman en gedaagden die ooit in het programma zaten doen mee. De quiz wordt gepresenteerd door rechter Frank Visser en Mieke van der Weij. De winnaar of winnares ontvangt een speciale editie van het Burgerlijk Wetboek. Ned.1, 21.05-22.00u. Kippa

documentaire

OverLeven: Draaien en duizelen. Het is een groot taboe maar alle astronauten hebben er in de ruimte last van: misselijkheid. Sommige mensen hebben hier ook last van als ze niet in gewichtloze toestand verkeren. Wat is er aan de hand met hun evenwichtsorgaan? België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

praatprogramma

De wandeling. Herhaling van afgelopen vrijdagmiddag waarin Hella van der Wijst lopend door een natuurgebied praat met zangeres Lenny Kuhr. Zij vertelt over haar verbondenheid met kinderen, de Vredeswandeling en haar muziek. Ned.1. 9.35-10.00u.

Spraakmakers. Interviews met muzikant en organisator van Live Aid-concerten Bob Geldof. België 2 (Canvas), 22.35-23.10u.

kunst

Verhaal van een meesterwerk: De kus van Rodin. Over de uitvoering van 'De kus' van Rodin in marmer. In 1880 kreeg Rodin de opdracht een bronzen deur te ontwerpen voor een nieuw museum dat geheel gewijd zou worden aan decoratieve kunst. Het thema dat hij koos was De poort van de Hel, waarop gedeelten uit Dante's Inferno zouden worden afgebeeld. Een ervan was de tragische liefdesgeschiedenis van Paolo en Francesca da Rimini, wat leidde tot De kus. Ned.1, 17.30-18.30u.

Close-up: Alechinsky: Een jaar uit een schildersleven. Kunstenaar Pierre Alechinsky was nauw betrokken bij de CoBrA-beweging, maar ontwikkelde een unieke stijl gebaseerd op Japanse kalligrafie. We volgen Alechinsky een jaar lang in zijn Parijse en Zuid-Franse ateliers en blikken terug op zijn lange carrière en zijn vriendschappen met de afgelopen woensdag overleden Karel Appel en Walasse Ting. Ned.1, 19.00-20.00u.

Picabia. Deze week met onder andere straatkunst en de tentoonstelling Beautiful Losers die over de hele wereld reist, striptekenaar Gummbah uit Tilburg, Kamagurka en Philip-Lorca DiCorcia die met zijn monumentale foto's een verhelderend licht werpt op onze culturele Zeitgeist. Ned.3, 23.10-23.55u.

religie

Preek van het jaar. Vorige week werden de vijf finalisten gekozen die meedingen naar de verkiezing van de Preek van het Jaar. In deze uitzending krijgen de finalisten een masterclass presenteren van Sjors Fröhlich. Volgende week de uitzending waarin de winnaar bekend wordt. Ned.1, 18.30-19.00u.

informatief

PREMtime. Advocaat Prem Radhakishun besteedt aandacht aan racisme in Uithoorn, een reportage over een prostituee in de Brabantse gemeente Klundert die werkt middenin de woonwijk en het voornemen van de overheid om oudere verslaafden uit de grote steden te behandelen in een gesloten inrichting in Drenthe. Ned.3, 20.05-20.35u.

Kruispunt. Gesprekken met kinderen die een zelfmoord van vader of moeder hebben meegemaakt en daar nog elke dag last van hebben. Jaarlijks sterven in Nederland 1.500 mensen door zelfdoding. Een groot deel van hen heeft een gezin en kinderen. Daarnaast een portret van de Zwitserse Garde, de 150 Zwitserse soldaten van de paus die tot de folklore van het Vaticaan behoren. De Garde bestaat 500 jaar. Ned.1, 23.20-23.55u.

SPORT

Sport: Finale Ajax - PSV. Rechtstreeks verslag van de finale voor de KNVB-beker tussen Ajax en PSV. PSV behaalde de landstitel en kan voor 'de dubbel' gaan. Ajax kan na het tegenvallende seizoen toch nog een titel pakken. SBS6, 17.30-20.25u.

World Cup stories: England -Going all the way. Eerste deel van zes over legendarische voetbalteams uit de geschiedenis van de FIFA World Cup. Het Engelse elftal veroverde in 1966 de wereldbeker, maar wist zich nog geen decennium later niet eens te kwalificeren. In 1990 kwamen ze sterk terug. Oud-internationals blikken terug. BBC2, 22.00-23.00u.